Marka iptalinin gecerliligi
merhaba
bir marka hakkinda verilen "sicilden silinmesi ve hukumsuzlugu" karari icin yargitay sureci devam ederken bu markanin artik kullanimini veya markanin 3.sahislara kullanimini ileride daha ciddi problemler dogurabileceginden durdurtma engelleme durumu olabilir mi ?
simdiden tesekkurler.
Re: Marka iptalinin gecerliligi
Sayın Paranoia:
Muhtemelen Markanın Korunması Hakkında Kararname'nin 8. maddesindeki nisbi red sebeplerine dayanılarak 42. madde gereğince hükümsüzlük davası açılmış. Mahkeme de "markanın sicilden silinmesi ve hükümsüzlüğü"ne karar vermiş. Bence burada 42. maddeye dayanarak dava açan marka hakkı sahibinin Yargıtay aşamasında markanın haksız ya da hukuka aykırı kullanılmasını aynı dava dosyası üzerinden engelleme olanağı bulunmuyor.
Ancak dava açan muhtemelen markasını daha önce tescil ettiren ve kararname kapsamında marka hakları korunan kişi (sanırım bu sizsiniz) markasının haksız ve hukuka aykırı kullanımı dolayısıyla M.K.H.K.H.K'deki imkanlardan yararlanarak bu fiilleri durdurabilir, önleyebilir, sonuçlarının ortadan kalkmasını sağlayabilir, tazminat davası açabilir.
Yani hali hazırda Yargıtay'da bulunan dosya üzerinden değil başka şikayet ve davalar yolu ile yeni dosyalar üzerinden ayrıca yargıtaydaki dosyanızı da emsal göstermek sureti ile markanızın korunmasını temin edebilirsiniz.
Daha ayrıntıı yazsanız belki daha doyurucu yanıt verilebilir.
Saygılar...
Sayin Adem Bey. Oncelikle ilginize tesekkur ederim. Olay soyle gelismistir. Isim hakki veren bir kurum kendisinin ismini kullandigimi soyleyerek sahsim aleyhine Fikri Sınai Haklar mahkemesi nezninde dava acmistir. Sahsimda bu davaya karsi dava acarak bu isimin 25 yildir sahsim tarafindan kullanildigi ve tum insanlarin bu ismi benim sirketim adi altinda bildigini acikladim. Patent enstitusunde isim hakki sahibi bana dava acan firma olmasina ragmen bu ismi kotu niyetle tescil ettigini ve bana zarar verdigini delillerle sundum. ve dosya bilirkisiye 2 kez gitti 2sindede markanin kotu niyetle kullanildigini ve iptali gerektigi belirtildi. Buyuzden de sayin mahkeme benim karsi davami hakli gordu ve markanin hukumsuzlugune ve sicilden iptaline karar verdi.ama bu karara ragmen dosya yargitay asamasinda ve bu iptal edilen marka sahibi halen 3.sahislara bu isim hakkini vermekte ve bu ismi kullanmakta. Bu hususda ne yapilabilir ? hangi mahkeme nezninde ne tur yaptirimlarla engellenilebilinir bu durum.? Cunku bu isim satisindan dolayi hem ben hemde 3.sahislar zarar gormektedir. Cok tesekkurler . iyi calismalar.
Kesin hüküm olmadan bunu engeleyemezsiniz.
Lehinize verilecek karar kesinleştiğinde doğmuş ve doğacak zararlarınızın tazmini yoluna başvurma hakkınız vardır.
yargılamanız devam ettiğinden sizin iddialarınızın kabul gördüğü sonucunu ne yazık ki çıkarılamaz.
Yargıtay ve dosyanın lehinize onanması ve karraın kesinleşmesini beklemek durumundasınız.