On Yıllık Asker Firarisi Ne Ceza Alır
Merhaba dğerli hukukçular on yıl önce acemi birliğini bitirip dağıtım izinine çıkan ve usta birliğine teslim olmayan kaçan bir yeğenim var Biz ailecek biran önce teslim olmasını sağlamaya çalışıyoruz fakat onun ciddi çekinceleri var Şimdi benim sizden cevabını anlayabileceğimiz bir şekilde vermenizi rica ettiğim birkaç soru var 1.Teslim olursa nereye ve ne şekilde tslim olması gerekir hiç gitmediği usta biliğinemi yoksa başka bir yeremi ? 2.Teslim olduğunda alacağı ceza ne kadardır ve kötü muameleye tabi tutulurmu Bazı internet sitelerinde asker fiailerine cezaevinde çok kötü davranıldığı söyleniyor bu doğrumudur? 3.şuanki yasal durumu ve askeri mahkeme durumu hakkında nasıl ve nereden bilgi edinilebilir hakkında kesinleşmiş bir ceca durumu varmıdır? 4.şayet kendi teslim olmak istemezse ailesi yakalanmasını sağlarsa durumu ve alacağı ceza ne olur? BU SORULARA TEK TEK CEVAP YAZMANIZI RİCA EDİYORUM VE YARDIMLARINIZDAN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜR EDİYORUM SAYĞILARIMI SUNUYORUM..
Re: On Yillik Asker Firarisi Ne Ceza Alir
Alıntı:
noriega rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba dğerli hukukçular on yıl önce acemi birliğini bitirip dağıtım izinine çıkan ve usta birliğine teslim olmayan kaçan bir yeğenim var Biz ailecek biran önce teslim olmasını sağlamaya çalışıyoruz fakat onun ciddi çekinceleri var Şimdi benim sizden cevabını anlayabileceğimiz bir şekilde vermenizi rica ettiğim birkaç soru var 1.Teslim olursa nereye ve ne şekilde tslim olması gerekir hiç gitmediği usta biliğinemi yoksa başka bir yeremi ? 2.Teslim olduğunda alacağı ceza ne kadardır ve kötü muameleye tabi tutulurmu Bazı internet sitelerinde asker fiailerine cezaevinde çok kötü davranıldığı söyleniyor bu doğrumudur? 3.şuanki yasal durumu ve askeri mahkeme durumu hakkında nasıl ve nereden bilgi edinilebilir hakkında kesinleşmiş bir ceca durumu varmıdır? 4.şayet kendi teslim olmak istemezse ailesi yakalanmasını sağlarsa durumu ve alacağı ceza ne olur? BU SORULARA TEK TEK CEVAP YAZMANIZI RİCA EDİYORUM VE YARDIMLARINIZDAN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜR EDİYORUM SAYĞILARIMI SUNUYORUM..
Sn ilgili,
firar ettiği yerin bağlı oluğu askeri mahkemeden dosyası araştırılabilir
alacağı ceza 10 ay hapis ve bunun da infazı 4 ay hapis olur.(suç tarihi anlaşıldığı kaarıyla eski infaz yasasına tabi olacak yani 4 ay olur.) fakat yeni CMK faydalanarak koşulları taşıyorsa bu cezası ertelenebilir
askeri cezaevi ve sivil cezaevlerinde yasalara akırı avranmak suç teşkil eder dolayısıyla böyle birşey sözkonusu olmaz.kendi teslim olması veya yakalanması arasında alacağı ceza bakımından bir değişiklik olmaz.
Saygılarımla,
Av.Harun YÖNEL
Kadıköy/İstanbul
Sayın Av Harun YÖNEL Öncelikle alaka gösterip cevapladığınız için teşekkür ederim ama tam olarak aydınlanmış değilim siz diyorsunuzki firar etiği yerin askeri mahkemsinden dosyası araştırılabilir iyide dağıtım izinine çıkıp bir daha gitmeyen akerin firar ettiği yer neresi sayılmaktadır acemi eğitimini yapıp ayrıldığı şehirmi usta birliğine hiç gidip teslim olmadığı şehirmi yoksa askere sevk eden askerlik şubesinin bulunduğu şehirdeki askeri mahkemedenmi öğrenilecek ayrıca askeri mahkemeden kendisi dışında kimler gidip durumu hakkında bilgi alabilirler ve internet üzerinden mahkeme bilgilerine ulaşılabilirmi ulaşlırsa hangi sitelerden ulaşılır? Birde yazmışsınızki yeni CMK tan faydalanacak koşulları taşıyorsa cezası ertelenebilir Bu koşullar nelerdir ve ceza ertelenmesi ne anlama geliyor ? Bu sorulara cvap verecek doğru bilgi sahibi kişilere teşekkür ediyorum.
Sn noriega en dogrusu askerlik subesine sorun onlar bilir, cunku onlar ariyordur, dosyasi ordadir, saniyorum dagitim oldugu yere gonderirler, ceza alir ertelenmesi veya paraya cevrilmesi yoktur. Askeri ceza evleri cok kotu, giriste dayak ile karsilama oluyormus, cok sert kurallari varmis dayak sadece bunlardan biri, abim yatmistida ondan biliyorum. Ama eger kendi teslim olursa birligi once askerligini bitirmesini bekletebilir ve askerligi bittiktenden sonra cezasini sivil cezaevinde cekebilir, en mantiklisi bu.
Saygilarimla.
Sy akinot yeterli olmasada veriğiniz bilgi için teşekür ederim abinizin askeri ceza evinde karşılaştığı kötü muameleyi birçok kişi daha dile getiriyor Sy avukat harun yönel bey yazısında yok öyle birşey diye yazmış olsada bazı sitelerde olayı anlatan bizzat abiniz gibi yaşayan çok kişi var sanırım hukuki olarak bu konuda kimse birşey yapamaz bu duruma düşen kişiyi koruyacak hiçbir yasa yok gibi tek allaha sığınıp gidecek ama ne yazıkki askeri ceza evlerinde burada alllah yok peyğamber izine çıktı diyorlarmış ve en ağır kötü muameleye tabii tuyorlarmış sanırım bu şartlarada birçok kişi durumu izah edemiyor ayrıca tuzu kuru olan bir çok kişide bu durumda olanlar için kendi düşen ağlamaz gitsin ceza ne kadar ağır olursa olsun cezlarını çeksinler diyebilir Benim hukukçu kişileden öğrenmek istediğim çok kötü muameleyele karşılaşacak askerin herhangi bir yasal hakkı varmı varsa bunu kullandırırlarmı askeri ceza evlerini denetleyen bir kurum varmı tutukluların avukat istme hakkı varmı ? Vereceğiniz doğru bilgilere şimdiden teşekkür ediyorum sayğılar..
Alıntı:
Akinot rumuzlu üyeden alıntı
Sn noriega en dogrusu askerlik subesine sorun onlar bilir, cunku onlar ariyordur, dosyasi ordadir, saniyorum dagitim oldugu yere gonderirler, ceza alir ertelenmesi veya paraya cevrilmesi yoktur. Askeri ceza evleri cok kotu, giriste dayak ile karsilama oluyormus, cok sert kurallari varmis dayak sadece bunlardan biri, abim yatmistida ondan biliyorum. Ama eger kendi teslim olursa birligi once askerligini bitirmesini bekletebilir ve askerligi bittiktenden sonra cezasini sivil cezaevinde cekebilir, en mantiklisi bu.
Saygilarimla.
Sayın Akinot,
Şayet mahsuru yoksa hukukçu sıfatınız olup olmadığını öğrenmek isterim. Zira pek çok konu altında kendi genellemeleriniz ve öngörülerinizle yardımcı olmaya çalışırken hatalı yönlendirme ve telkinlerde bulunabileceğiniz konusunda bir vicdani özeleştiri yapmanız sizi çok sıkıntıya sokar mı?
Örneğin bir alt konuda belirttiğiniz yeni CMK'dan yararlanan askeri suçlu sayısının çok az olduğu gibi, fakat size hukukçu, avukat sıfatlı arkadaşların verdiği yanıtlar bile yeterli gelmiyor olacak ki burada yine bir avukat arkadaşın yardımcı olmaya çalışmasını "abim yatmıştıda ordan biliyorum" referansıyla bir kenara atıp teslim olup yarınını belkide bir gece bile cezaevinde yatmadan kuracak arkadaşı firari kalmaya itecek bir formata büründürüyorsunuz. Dikkatinizi çekerim hukuki bir forum sitesindesiniz "abim yattıydıda ordan biliyorum" şeklindeki yönlendirmeleriniz sizi yarın birgün "ben yattıydımda ordan biliyorum" noktasına getirebilir..
Selam ve muhabbetle
Not: Yazdıklarımla ilgili kafanıza takılan bir nokta olursa eğer lütfen Google üzerinde "IP Log" şeklinde bir arama yapınız..