Özürlü kadrosunda çalışan işçinin meslek hastalığıdır raporu alması
Arkadaşlar,
Ben otomotiv sektöründe özürlü kadrosunda çalışan bir işçiyim,
işyerimdeki çalışma koşullarım düzelir düşüncesi ile vede kolumdaki dayanılmaz ağrılar yüzünden meslek hastalığıdır raporu aldım,işyerime teslim ettim,şu an 2 ay istirahatliyim fakat bu arada öğrendimki meslek hastalığıdır raporunu almak (4857.İŞ kanunu 25. madde 1. bend)ve aralıksız 72 işgünü yada 14 hafta rapor kullanmak,işverenin işçiyi işten çıkarma sebebi imiş
Sizden öğrenmek istediğim bu doğrumu,eğer doğru ise işten çıkarıldığımda işverene dava açabilir vede tazminat alabilirmıyım ?
Özürlülerin işten çıkarıldığında 2 kat tazminat alır deniyor doğrumu?
Şimdiden teşekkürler
Re: Özürlü kadrosunda çalışan işçinin meslek hastalığıdır raporu alması
İş kanununda doğrudan 72 gün,14 hafta gibi sürelerden bahsedilmez.
Bahsedilen ,çalışma sürenize karşılık gelen bildirim sürelerinin altı hafta aşmasından sonra işverenin fesih hakkının doğacağıdır.
Aldığınız raporla birlikte işverenden durumunuza uygun bir iş vermesi talep edebilirsiniz.
İşveren yeni durumunuza uygun bir iş temin edemiyorsa tazminatınızı ödeyerek sözleşmeyi feshedebilir.
Alıntı:
servet54tr rumuzlu üyeden alıntı
Özürlülerin işten çıkarıldığında 2 kat tazminat alır deniyor doğrumu?
Yanlıştır.
Erdoğan bey,
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim,merak ettiğim birşeyde işten çıkarıldığımda işverene dava açabilir vede tazminat alabilirmıyım ?
meslek hastalığıdır raporu almam benim için avantajmı,dezavantajmı?
ilgilendiğiniz vede bilgilendirdiğiniz için teşekkürler
Uygun şartlara sahipseniz işe iade davası açabilirsiniz.İşe iade davası neticesinde feshin geçersizliğine karar verilmesi durumunda 4 aya kadar çalışmadığınız süre için maaşınızın ödenmesine ve en çok 8 aya kadar tazminat ödenmesine karar verilebilir.
Bunun dışında alabilecek olduğunuz kıdem tazminatı ve kullandırılmamışsa ihbar süresine karşılık gelen ihbar tazminatıdır.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...
meslek hastalığıdır işten çıkarılması
Erdoğan bey,
Lütfen acildir,
Sakarya Toyota boshoku fabrikasında özürlü kadrosunda (gözden) 2003 yılından beri çalışan bir işçiydim,ağır iş koşulları sebebi ile bilek ve dirseklerimde sinir sıkışması oluştu buna rağmen çalıştığım bölüm değiştirilmedi çalışamıyor isen istife et dendi,bu yüzden meslek hastalığıdır raporu alarak bu rahatsızlığın çalıştığım işten kaynaklandığını ıspatladığımı düşünürken beni iş kanununun 25/1 maddesine dayanarak işten çıkardılar.kıdem tazminatımı ödediler ihbar tazminatımı ben istifa edersem ödeyeceklerini söylediler ,istifa etmediğim için ihbar taz. ödenmedi
Öğrenmek istediğim özürlü kadrosunda çalışan bir işçinin meslek hastalığına yakalanınca işten çıkarılması yasalmı,işe iade davası açabilirmiyim ve bunun bir zamanı varmı 23 martta çıkarıldım işten
Şimdiden teşekkürler.
Servet Ayaz
Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
.................................................. ..............................................
Erdoğan bey,
benim asıl merak ettiğim şey özürlü kadrosunda çalışan bir işçiyi yeni bir özür kazandıracak bir işte çalıştırılması kanunen yasak olduğu halde ,
ben gözden özürlü girdim işe şuan iki bilekte vede dirsekte sinir felci yaşıyorum ve bunun çalışırken kaynaklandığını MHH. raporuyla ıspatladığımı düşünüyorum
Ne yapmalıyım ?
Teşekkürler şimdiden