Durduk Yere İşten Çıkarıldım
Merhabalar,Yaklaşık Olarak 3 Aydır Bir işyerinde çalışıyordum fakat bu yazıyı yazmadan 1 hafta önce işime son verildi ve bana hiç haber bile verilmedi.Sigortalı olarak çalışıyordum ve asgari ücretle çalıştırıldığıma dair birşeylerde söylenmedi işe başlarken herhangi bir sözleşmede yapılmadı.Genel olarak işveren böyle haklara sahipmi işçi bu durumlarda neler yapmalı..
Hukuki Yoldan Yapabileceğim Neler Vardır
Şimdiden teşekkür Ederim
Harun ŞATIR
Re: Durduk Yere İşten Çıkarıldım
Geçmiş olsun arkadaşım.
Öncelikle sitedeki mevcut 4857 sayılı iş kanunu okumanı tavsiye ederimki
bir sonraki iş yerine girerken veya çalışırken nelere dikkat etmemiz gerektiği belirgin olsun.
Bu ülkede, bir iş yerinde en az 6 aylık kıdemin yoksa, hiçbir şey yapamıyorsun..
Gerçi 6 aydan fazla kıdeminde olsa pek birşey yapamıyorsun ya neyse, işveren yine canı isterse pat diye gerekçe göstermeden gönderebiliyor. İşverenlerin adalet duygusuna kalmışız yani. (En azından her çalışan insani nedenlerle niçin çıkarıldığını bilmek ister!) ki varsa bir kusuru düzeltsin.
İşverenin 2 hafta öncesinden çıkaracağına dair sana eğer ihbar vermemişse, sadece bu ihbarını 2 haftalık peşin ücret olarak alabilirsin o kadar..
İşverenin 2 hafta öncesinden çıkaracağına dair sana eğer ihbar vermemişse, sadece bu ihbarını 2 haftalık peşin ücret olarak alabilirsin o kadar.. dediniz bunu ne şeklide yapmayı tavsiye edersiniz ?
Birşekilde sonuna kadar hakkını araman gerekiyor.
Öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gidip dilekçe verin. Oda 3 ay sürer bir kağıt gelir evinize. Olumlu yada olumsuz. Genelde olumlu olur. Ama burasının çok bir yaptırımı yoktur. O da olmadı dava açılır. Ama değermi bilmem. Alacağınız ücret fazla değil çünkü. Bazıları Çalışma Bakanlığı'nın isminden bile korkar. Sonuçda bir müfettiş gönderilecektir işyerine.
Alıntı:
hares53 rumuzlu üyeden alıntı
İşverenin 2 hafta öncesinden çıkaracağına dair sana eğer ihbar vermemişse, sadece bu ihbarını 2 haftalık peşin ücret olarak alabilirsin o kadar.. dediniz bunu ne şeklide yapmayı tavsiye edersiniz ?
Hem gerekçe göstermeden çıkarıp hemde Vicdanlı davranıp ihbar ödememişse, yine işin zor.... İşten çıkarıldığın günü bir şekilde ispatlaman lazım ki işin biraz daha kolay olsun. Böyle olursa ihbar suresi yada tazminat verildiğini ispatlamak işverene düşer..
Çünkü uyanık işveren iş kanununun 25/II-g maddesine göre iki gün üstüste işe gelmedin diye yeni bir gerekçeyle yine kapı önüne koymuş olur.
Dolayısıyla yapman gereken hemen çıkarıldığın tarih itibariyle işverenden bir yazı almandı, yada oraya bir kaç şahit çağırıp tutanak tuturman,
yada noter çağırıp tutanak tuturman gibi bir şey olabilirdi.
Şu durumda ne yapabilirsin biraz sen düşün birazda belki burdaki avukat arkadaşlar yardımcı olabilir belki..
Anladığım Kadar Devlet Asgari Ücretle çalışanlara aylık belli miktar para veriyordu çalıştığım işyerinde bize bu hiç yansımadı bu işverene suç teşkil edermi eksik sigorta yatırma ve 8 saatten fazla çalıştırma da söz konusu zaten.
teşekkür ederim