Hisseli arsada izale-i şuyu
Herkese selamlar,
Soruma yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.
Parseli yapılmamış ve imar alanı içerisinde bulunan 4.000 m2 arsanın 8 hissedarı bulunmaktadır ve hepsi kardeştir.
Bu kardeşlerden önce üçü hissesini yabancı birine satıyor. Aradan bir süre geçince bu hisseyi alan yabancı kişi de kendi hissesini başka bir yabancıya satıyor. Ve diğer kalan 5 kardeşten 2 si daha bu yabancıya satıyor.
Şu an 3 hisse kardeşlerde ve 5 hisse yabancıda.
Kardeşler parsel yapılsın istiyor fakat yabancı olan kişi hayır siz hisselerinizi bana satın diyor ve çoğunluk hisse bende izale i şuyu'a giderim diyor.
Sorularım;
1- İzale-i şuyu davasında ilgili arsanın parsellere bölünmesini talep etsek satılmasını kardeşler engelleyebilir mi?
2- Hisse çoğunluğu olmayan kardeşlerin öncelikli söz varmıdır?
teşekkürler.
Re: Hisseli arsada izale-i şuyu
İzale i şuyu davasında her hissedar aynı haklara sahiptir.
%0,1 hisseye sahip kişi veya %99 hisseye sahip kişi,veya dışardan bir başkası daha fazla ödeyerek tamamını satın alma hakkına sahip olabilir.
Cevap için teşekkürler,
Peki mahkemede hakim'e karşı tarafın istememesine rağmen parsellenmesini istediğimizi beyan etsek?
Söz konusu yerin parsellenebilip parsellenemeyeceği mahkemece araştırılır. Hissedarlar arasında paylaşımı mümkün değilse tamamı açık arttırmayla satışa çıkarılır. En çok veren tamamını alır.
merhabalar
hisse sahibi oldugum 22 donumluk arazi ortaklarindan biri hissesini, hisse sahibi olan kisilere satis ihtari yapmadan..disaridan birine satti ve alan kisi 22 donumluk arazinin hepsini almak icin izale-i suya ya basvurdu..
satis ihtari gondermeyen eski hissedar icin mahkemeye dilekce versem olur mu? cunku benim bilgime gore ilk alim hakkinin benim olmasi gerekir?
bu konuda bilgisi olan varmi eger izale-i suya ya giderse yaklasik degeri 1.200.000 olan arsa sadace 350 bin tl ye gidicek
lutfen yardimci olun