İş İade Davası ile ilgili
Merhaba,
Konu ile ilgili tüm başlıkları okudum ve daha çok kafam karıştı.
Eylül 2007'de işyerime iş iade davası açtım. Aralık da sonlandı ancak karşı taraf temyize gönderdi ve hala dava Yargıtay'da.
Avukatımın bana bildirdiği sonuçlar arasında; davayı kazanır ve işi geri iade yerine ücret ödemeyi kabul ederse, alacağım ücret 8 aylık brüt ücret olacağıydı.
Fakat forum bilgilerinde bunun yanında 4 aylık bir ücret daha ödeneceği yazıyor.
işyerine 03.2005'de girdim 08.2007'de çıkarıldım.Çıkarma işleminde herhangi bir yazılı ya da sözlü tebligat yapılmadı, herhangi bir sözleşmem vs yok. Herhangi bir sebepte gösterilmedi. İş feshinde bir şey yazmıyor.Tazminatlarımı almama rağmen yine de bu davayı açtım.İşten çıkarılmama rağmen işkura çıakrılma bilgisi verilmediğinden işsizlik parasını da alamadım.
*Davayı kazanırsam ve iş iade yerine ücretleri ödemeye kabul ederlerse nasıl para alacağım?
*Ve bu dava en fazla ne kadar sürebilir. Yani dava Yargıtay'da ne kadar bekler?
Teşekkürler,
Re: İş İade Davası ile ilgili
İşe iade davanız sonuçlandıysa ve kazandıysanız mahkeme ilamına bir göz atın. Orada işe iade kararı verilene kadar boşta geçirdiğiniz süre için ve işverenin bu karara rağmen sizi işe başlatmaması durumuna istinaden kaçar aylık tazminat ödemesi gerektiği mutlaka yazıyordur.
Tazminat alacağının brüt ücret mi net ücret üzerinden mi hesaplanacağı konusu mahkeme kararında yazmıyor, bu konuyu avukatınıza bırakın, en kötü ihtimalle işveren icraya konulan rakama itiraz eder, bilirkişi hesaplaması ile sorun çözülür.
İşe iade davaları yargıtaydan 5-6 ayda dönüyor ama uygulamada karar kesinleşmeden de işe iade için işverene başvurulabiliyor.
Re: İş İade Davası ile ilgili
Boşta geçen sürelerin tazminatı için 4 aylık net maaş (SSK yı işveren yatırıyor)
ve 4 ila 8 ücret arasında da brüt iş güvencesi tazminatı alacaksınız. Tazminatın bu kısmı hakimin takdirinde...
Davanız yargıtaydan döndüğünde dava aleyhinize bozulmamış ise hemen, 30 günlük süreyi geçirmeden işvereninizin bağlı bulunduğu işkur a mahkeme kararınızla gidip işsizlik ödeneği için başvurabilirsiniz. Ayrıca dava ilamını işverenin bağlı bulunduğu sigorta müdürlüğünede bildirmenizde fayda var.
Eğer iş yerinizde 1 yıldan az kıdemli iseniz davayı kazanmanız durumunda boşta geçen süreye ait 4 aylık ücret, çalıştırıldığınız süreye ekleniyor ve kıdem tazminatının hesaplanması açısından işe alındığınız tarihten itibaren davanın kesinleştiği tarihe kadar olan süreyi kapsıyor.
Bkn. Yargıtay 9. hukuk dairesi
Esas no: 2005/2277
Karar no:2005/32778
Tarih:10.10.2005