-
Miras paylaşımı
Babam yarın evlenmek üzere ben babamın ilk evliliğinden olan çocuğuyum ve birde ablam var yine ilk evliliğinden.babamın daireleri var yarın evleneceği kişi ile resmi nikah yapacaklar.yarın bi gün ayrılırlarsa veya babama bişey olduğu takdirde evlenmeden öçnceki mallarından yeni evleneceği kişi hak talep edebilir mi?bir tane daha sorum var babamın kardeşi (amcam) bitanesi ruh hastası ve hiç evlenmedi çok yüklü bi serveti var.amcama yarın bi gün babam evliyken bişey olsa ve babama amcamın malları kalsa evlendikten sonra miras kaldığı için yeni evleneceği kişi bu mallar üstünde hak talep edebilir mi?bi sözleşme falan imzalaması gerekir mi lütfen bana yardımcı olun çok zor durumda kaldım
-
Re: Miras paylaşımı
Bir kişinin eşi sadece evlendikten sonra edindiği mallarına değil, vefat ettiğindeki tüm mallarına mirasçı olur. Çocuğu olan bir kişi için eşin miras payı 1/4'tür.
Ayrıca eş evlilik sırasında babanızın kazandıklarıyla alınan mallara ortak olacaktır. (Babanıza miras kalan, piyangodan çıkan mallara değil. Ama mesela evlendikten sonraki kira gelirlerinin birikmesiyle elde edilen para veya mala.)
Şöyle bir senaryo ile anlatalım:
Diyelim ki babanızın 4 evi var.
Evlendikten sonra amcanız vefat etti, amcanızdan da 4 ev kaldı.
Bu arada babanız bu evlerden diyelim ki 80 bin lira gelir elde etti.
Bundan sonra babanız vefat ettiğinde eş 80 bin liranın yarısını yani 40 bin lira alacak. Ardından kalan 8 ev ve 40 bin lira miras olarak paylaşılacak. Evlerin hepsinin değerinin aynı olduğunu kabul edersek buradan da miras payı olarak (1/4 oranında) 2 ev ve 10 bin lira alacak.
Evlenmeden önce mal ayrılığı sözleşmesi imzalarlarsa eşi ilk başta alacağı 40 bin lirayı alamaz. Ancak 1/4 oranında mirasçı olur.
Bu durumda 2 ev, 80 bin liranın dörtte birini yani 20 bin lira alır.
Babanız vefat ettiğinde babanızla evliyse miras hakkına engel olmak için hiç bir şey yapamazsınız.