Çalışma koşullarında esaslı değişiklik
Değerli site üye ve yetkilileri,
Aşağıdaki iş durumum ile ilgili tüm konu başlıklarını inceledim. Ancak soracağım sorunun tam karşılığı bulamadım.
6,5 yıl önce personel olarak işe başladığım ve zaman içinde yönetici pozisyonuna geldiğim işyerimde, ilk işe girerken imzaladığım sözleşme gereği aynı il sınırları içinde veya dışındaki diğer şubelerde çalışmayı kabul edeceğimi imzalamıştım.
Öğrenmek istediğim şudur; işverenim beni, aynı il sınırları içinde, ancak 300 km uzaktaki bir şubesine göndermek istiyor. Taşınma masraflarımı da karşılayacağını belirtmesine rağmen, bu işyeri değişikliğini çalışma koşullarında esaslı değişiklik olarak kullanmam mümkün müdür? Çünkü ben bu işyeri değişikliğini kabul etmediğimi yazılı olarak belirtmeme rağmen ısrarcı oluyorlar.
Saygılarımla.
Re: Çalışma koşullarında esaslı değişiklik
1- Sözleşmenizde bu durumu daha önceden kabul etmiş olduğunuzdan,
2- İşverenin bu yeni görevlendirme nedeniyle ortaya çıkacak masraflarınızı karşılayacak olmasından,
bu durumu esaslı değişiklik olarak kullanabilme ihtimaliniz olmadığını düşünüyorum.
Sn. Kırcalı,
İş Kanunu'nun 22. Maddesi gereği, işverenin, iş sözleşmesiyle oluşan çalışma koşullarındaki esaslı bir değişikliği yazılı olarak işçiye bildirme karşılığında işçinin bu değişikliği yazılı olarak kabul etmediğini bildirmesi benim durumumu karşılamaz mı?
22. Maddeye göre, iş sözleşmesinde böyle bir madde olsa dahi işçi yazılı olarak kabul etmediğini bildirirse, işçiyi bağlamaz diye yorumluyorum. Sizce yanlış mı yorumluyorum?
Sizce 6,5 yıl önce yapılan iş sözleşmesinde ,işveren bu durumu işçiye bildirmemiş, işçi de kabul etmemiş mi?
Bahsettiğiniz durum,iş sözleşmesinde belirtilmemiş ise işverenin zorunluluğundan bahseder.
Oysa siz iş sözleşmenizde bildirilen bu duruma onay vermişsiniz en başta.
Alıntı:
işçiyi bağlamaz diye yorumluyorum
Doğru ama eksik. İşveren, bu değişikliği kabul etmemeniz halinde iş akdinizi feshedebilir.
Sn. Bayındır,
Peki işverenin bu haklı feshi durumunda hangi yasal haklarımı talep edebilirim?
Örneğin ihbar tazminatımı alabilir miyim?
Saygılarımla.
Alıntı:
CETIN21 rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Bayındır,
Peki işverenin bu haklı feshi durumunda hangi yasal haklarımı talep edebilirim?
Örneğin ihbar tazminatımı alabilir miyim?
Saygılarımla.
Hatırlatıldığı halde ısrarla görevinizi yapmamaktan dolayı iş akdiniz İş Kanununun 25/2.maddesine göre bildirimsiz ve tazminatsız feshedilip hiç bir şey alamama riskiniz var ancak;
işverene sözleşme ile vermiş olduğunuz çalışma yerini belirleme yetkisi mutlak değildir. İşveren bu yetkiyi kötüye kullanmamalıdır. Örneğin sırf sizi işten çıkarmak için bu yetkisini kullanmamalı ve sizi şubenizden alıp başka bir şubeye göndermesi için objektif sebepleri olmalıdır. Aksi takdirde siz haklı çıkarsınız
Alıntı:
Av. Eren Evren rumuzlu üyeden alıntı
İş Kanununun 25/2.maddesine göre bildirimsiz ve tazminatsız feshedilip hiç bir şey alamama riskiniz var ancak;
Sn. EVREN,
Bahsettiğiniz sebeple benim haklı çıkma durumum ancak dava sonucunda olabilecek sanırım. Bu arada işveren sözleşmemi feshettiği takdirde ilk etapta ihbar tazminatını, örneğin kullanmadığım yıllık izin ücretlerimle birlikte alabilmek için bahsettiğiniz riski ortadan kaldırmak mümkün müdür?