TC Vatandaşı ile evli yabancının türkiyede boşanması
Merhaba ben yabancı uyrukluyum. 7 ay önce Türkiyede TC vatandaşı bir bayanla evlendim. Evliliğimi henüz ülkeme bildirmedim. Türkiyede evli ama kendi ülkemde bekar görünüyorum. Eşimle boşanma kararı aldık. Benim boşanmayı hızlandırmak için ne yapmam gerekir? Mahkeme boşanmanın gerçekleşmesi için ülkemden herhangi bir belge talep edermi?
Eğer 5 ay daha bekler anlaşmalı boşanırsak nasıl olur? Hangisi bizim için daha uygun ve daha hızlı olur?
Re: TC Vatandaşı ile evli yabancının türkiyede boşanması
Eşlerin anlaşmalı boşanmasında;MK.m.166/III göre evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır.Anlaşmalı boşanmanın bazı şartları vardır:
-Hakim eşleri bizzat dinleyecek,iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirecek,
-Boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda-ki sizin çocuğunuz yok sanırım- yapmış olduğunuz bir düzenleme var ise bunu uygun bulacak.(Hızlı olsun diyorsan mevcut düzenlemenin uygunluğuna dikkat et,uğraşma!)
Eğer bu şartlar daha uygunsa senin için,anlaşmalı boşanma yoluna 5 ay sonra(5 ay dolmadan hiç bir şekilde bu sebeple-anlaşmalı boşanma- boşanamazsın ve boşanmayı hızlandıramazsın) gidebilirsin.Beraber dava açarsınız ya da eşlerden birinin davasını diğer eş kabul eder.Fakat senin vatandaşlığın farklı olduğu için bunun ne gibi etkileri olur bilemem,henüz o kadarını öğrenemedim.
Vatandaşı olduğun ülke senden ne gibi bir belge talep eder soruna da cevap olarak bir belge bulamıyorum üzgünüm.
Peki anlaşmalı boşanma sebebinin dışında bir sebebin varsa,ne gibi bir sebeple boşanmak istiyorsun?Başka boşanma talebinin sebebi nedir?Onur kırıcı bir davranış,haysiyetsiz hayat sürme,zina gibi başka bir sebebin var mı boşanmak için?
Bence boşanmak için hakimin takdirine bırakılmayan ve süre öngörmeyen bir sebebin varsa bu sebeple boşan!Bu senin için daha hızlı olacaktır;fakat mahkemelerin iş yoğunluğunu da gözden kaçırma!
Re: TC Vatandaşı ile evli yabancının türkiyede boşanması
Aslında yukarıda saydığınız her şey oldu. Bunları araştırdım ve öğrendim ıspatı da var. Fakat böyle bir konunun ailem ve ailesi tarafından öğrenilmesini istemiyorum. Bu ikimiz için de çok üzücü olur. Ama tabi bunu eşimin bana davranışı belirleyecek.
Ben kimseden intikam almaya çalışmıyorum. Bende açılan yara eşimin hayatını karartarak düzelmeyecek. Bunun bana faydası hiç faydası yok. Bırak yapan yaptığı ile kalsın zamanla herkes ettiğini illaki bulur zaten.
Şimdiki düşüncem şiddetli geçimsizlikten dava açmak. Eğer ben bu konudan dava açarsam tabi kusurlu eşim olacak sanırım bunu da kabul eder.
Aksi olurda karşı dava açar hatta benden nafaka isterse ki ben yurt dışına olucam ve dönmeyi de düşünmüyorum. Ben karşılık olarak aldatmayı ileri sürebilirmiyim? Tersinden alıyorum tabi ihtimal vermesem dahi yinede olabilir.
Benim yeni dava açmam mümkün olur mu?
Bana yurt dışında ulaşması ben istemeden mümkün değil bu durumda ne olabilir? Benden talepde bulunabilir mi?