Rahatsızlığımdan dolayı işten çıkartıldım
Yaklaşık 4.5 yıldır çalıştığım işyerimden ailevi bir rahatsızlığım olduğu için ve ayda bir iki gün istirahat aldığım için çıkartıldım. Sebep olarak da diğer çalışanlara kötü örnek olduğum söylendi (istirahat almamdan dolayı...). Fakat bana hiçbir çıkış belgesi vermediler isizlik maaşı da alamadım elimde çıkış belgesi olmadığı için. Yaklaşık 8 aydır işsizim. Mahkemeye başvursam sonuç ne olur sizce. Bu arada işveren ssk dan çıkışımı 8 ay geçmesine rağmen yapmamış ve hiçbir sağlık güvencesinden yararlanamıyorum. Eşimin doğumunu senetle yaptırmak zorunda kaldım. bu konudaki yardımlarınız için şimdiden tşk. ederim...
Re: rahatsızlığımdan dolayı işten çıkartıldım....
Arkadaşım, anladığım kadarıyla tek taraflı fesh olmuş ve haklarını almışsındır umarım. Ancak Kanunda çok açık olarak, işverenin, seni işten çıkarmalarının sebebini yazılı olarak vermek zorunluluğu olduğu yazıyor. Bu belge ile de işsizlik maaşı için başvurabilirsin. Bu yazı için bir süre yok bildiğim kadarıyla, gidip çıkış sebebine dair bir yazı alabilirsin.
İşten çıkartılmanızdan itibaren 1 ay içinde işe iade için dava açabilirdiniz,süreyi kaçırmışsınız.Ancak iş verenin sözleşme feshini size yazılı olarak yapması gerekirdi,bu yapılmamış.Ailevi rahatsızlık dediğiniz rahatsızlığın ne olduğunu bilememekle birlikte,iş kanunu 25/I maddesindeki sağlık nedenlerine veya 25/II de belirtildiği şekilde yanıltıcı bilgi verme nedenlerine uymayan bir sebeple son verildi ise işinize,iş mahkemesinde kıdem ve ihbar tazminatı için dava açabilirsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İşten çıkartılmanızdan itibaren 1 ay içinde dava açabilirdiniz,süreyi kaçırmışsınız.Ancak iş verenin sözleşme feshini size yazılı olarak yapması gerekirdi,bu yapılmamış.Ailevi rahatsızlık dediğiniz rahatsızlığın ne olduğunu bilememekle birlikte,iş kanunu 25/I maddesindeki sağlık nedenlerine veya 25/II de belirtildiği şekilde yanıltıcı bilgi verme nedenlerine uymayan bir sebeple son verildi ise işinize,iş mahkemesinde kıdem ve ihbar tazminatı için dava açabilirsiniz.
ailevi rahatsızlığım fmf (akdeniz ateşi)... fakat çıkışımı bana sözlü olarak yaptı işveren. elimde çıkış belgesi yok. dolayısı ile işsizlik maaşı da alamıyorum. maddi durumum kötü olduğu için dava açmaktan korkuyorum çünkü kaybedersem iki tarafın da masraflarını galiba ben ödüyorum . bu sebepten dolayı davanın sonucu sizce ne olur?
Re: Rahatsızlığımdan dolayı işten çıkartıldım....
öncelikle geçmiş olsun diyorum. bu gibi durumlarda direkt mahkemeye başvurmanıza gerek yok. şöyleki çalışma bakanlığına veya bulunduğunuz ildeki bölge çalışma müdürlüğüne giderek orada bulunan matbu şikayet dilekçesini doldurarak sonuç alabilirsiniz...
ayrıca editör ün süreyi kaçırmışsınız kısmını anlayamadım. çünkü ücret alacaklarında zaman aşımı 5, kıdem ve ihbar tazminatında 10 yıl olduğunu biliyorum. bu süreler içerisinde hakkın tazmini yoluna gidilebiliniceğini biliyordum, beni mazur görerek bilgilendirirse sevinirim.
Haklısınız sn.zafersmmm,
1 aylık süre işe iade davası açabilmek için bahsedilen hak düşürücü süre idi.