Apartman giderlerinim paylaşılması
-Merdivenlerin temizlik masrafı nasıl paylaşılır ( çatı piyesli 2 kapılı dubleks daireler in payı burda ne olacaktır ? )
-Asansör bakım masrafları nasıl paylaşılacaktır (burda toprak tapusundaki orana bakılacak ise çatı piyesli 2 kapılı dubleks dairelerin oranı ne olacak? çatı piyesli dubleks dareler zannederim toprak tapusunda bir altındaki aynı büyüklükteki dairelerle aynı oranda gözükmekte en azından bizim oturduğumuz apartmanda herkesin tapusuna bakamadım ancak yaptığım tahmini hesapta öyle bir sonuca ulaştım)
-Asansöre ait elektrik faturası nasıl paylaşılacak
-Merdiven ve kapı aydınlatma faturası yine nasıl paylaşılacak
-Apartmanda ortak kullanılan örneğin uydu-tv santrali, çatı tamiri, merdivenin boya badana vb işler nasıl paylaşılır.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Re: Apartman giderlerinim paylaşılması
Kat mülkiyeti kanunun "anagayrimenkulün genel giderlerine katılma" hakkındaki 20. maddesinin a ve b fıkralarında kat maliklerinin giderlerin hangisine eşit olarak, hangisine arsa payı oranında katılacakları yazılıdır.
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=4935
bahsettiğiniz madde çatı piyesli dubleks dairelerin durmunu tam açıklamıyor gibime geldi. yukarda belirttiğim gibi çatı piyesli dubleks daire nasıl olduysa bir altındaki dairelerle eşit gözüküyor(arsa payı) bu durumda ne olacak ve ne yapılabilir. Sonuçta asansörü ve aydınlatmayı en fazla kullanan daireler dubleks daireier.
Tam olarak da açıklıyor.
Kanun nasıl başlamış? Önce "Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça" diyor. Yani kanundakinden farklı bir paylaşım için yönetim planında yazılı olması gerekir.
Yönetim planı kat mülkiyeti (md12) veya kat irtifakı(md14) kurulurken hazırlanmıştır.
Eğer tapuda arsa payı her daire için aynı görünüyorsa, yönetim planı gerekli çoğunlukla değiştirilene kadar, her daire, ortak harcamaların hepsine eşit katılır.
kısaca benim kastettiğim durumlar için yönetim planı oluşturulması gerekiyor demektesiniz. Peki şunu soruma eklim dubleks daire sahibi çatı piyesli dairesini ayırıp 2 daire haline getirirse durum ne olur ?
Yönetim planı zaten vardır. Onda bu konuda hüküm yoksa, bu konuda hüküm olacak şekilde değiştirilmesi gerekir.