Evlilik tazminatı ve doğum parası
Merhaba ben 02.207.2007 de evlendim.3.5 yıldır çalışıyorum aynı iş yerinde 7 aylık hamileyim.
İşten 02.07.2008e kadar evlilik teminatımı alıp ayrılmak istiyorum bu takdirde ayrıldıktan 1 ay sonra doğum yapıcam.Evlilik tazminatımı almam doğum parasını almama engelmi ?
doğum parası ile ilgili bir sürü bilgi var kimi 1.200 ytl diyor kimi günlük ücretin 3/2 si diyor brüt maaşım 1097 ytl doğum param ne kadar olucak net bilgi var mı bu konuda?
Re: evlilik tazminatı ve doğum parası
İşten ayrılmanız durumunda doğum parası tutarı sıfır YTL olacak.Raporlu olarak çalışamadığınız günler için rapor ücreti ödenir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İşten ayrılmanız durumunda doğum parası tutarı sıfır YTL olacak.Raporlu olarak çalışamadığınız günler için rapor ücreti ödenir.
IV.KADIN SİGORTALININ DOĞUM İSTİRAHATİNDE İŞTEN ÇIKMASI DURUMUNDA İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNİN DURUMU
506 sayılı Yasa’nın 43. maddesi analık sigortasının kapsamını ve bu kapsamda sağlanacak yardımları belirlerken “gebelik muayenesinin yaptırılması” hususunu ilk aşama olarak kabul etmiştir. Bu açıdan bakıldığında 506 sayılı Yasa bakımından analık sigorta olayı gebelikle başlayıp doğum ve doğum sonrası sekiz haftalık istirahatla son bulan bir süreçtir. 506 sayılı Yasa’nın 49. maddesinde doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürelere ilişkin geçici iş göremezlik ödeneği ve bu ödeneğe hak kazanma koşulları düzenlenirken açıkça “analık hali” ifadesine yer verilmiş olması nedeniyle kadın sigortalının gebelik devresinde sekiz haftalık süreye ve doğum sonrası sekiz haftalık süreye ilişkin iş göremezlik ödenekleri mutlak kazanılmış hak olarak ele alınmıştır. Açıklanan nedenlere bağlı olarak sigortalı kadının gebelik istirahatının(doğum öncesi sekiz hafta) başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin devam etmesi ve gerekli prim gün sayısına sahip olması koşullarıyla doğumdan önce veya doğumdan sonra herhangi bir nedenle hizmet akdi sona erse dahi doğum öncesi ve doğum sonrası sekiz haftalık sürelere ilişkin geçici iş göremezlik ödeneği alma hakkı devam eder.
peki bu yazıdan anladığım doğum parası alabildiğimdi.Yanlış mı anladım
Haklısınız, özür dilerim.
Düzeltirsek;
Doğum izninin başladığı tarihte en az 120 gün analık sigortası primi ödemiş olan bayan sigortalı,doğum izninde iken sözleşmesi sona erse dahi geçici işgöremezlik ödeneğinden faydalanır.
Ancak bu konuda kurum çalışanlarını ikna etmeniz çok zor olacaktır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Haklısınız, özür dilerim.
Düzeltirsek;
Doğum izninin başladığı tarihte en az 120 gün analık sigortası primi ödemiş olan bayan sigortalı,doğum izninde iken sözleşmesi sona erse dahi geçici işgöremezlik ödeneğinden faydalanır.
Ancak bu konuda kurum çalışanlarını ikna etmeniz çok zor olacaktır.
Rica ederim
Cvplarınız için de teşekkür ederim.
Ben haziran sonu evlilik tazminatımı alıp çıktığımda ssk ya başvurup doğum paramıda alabiliyorsam kurum çalışanı olarak kastettiğiniz ssk mı? iş yerimle ilgim kalmıyor çünkü.
Evet.SGK personeli kastettiğim.Genelde kalıplaşmış,mekanik bir şekilde alışkanlıklarla çalışan hantal yapı içinde ne yazık ki ben bilmem amirim bilir mantığıyla hareket edildiğinden, bu tür kurumlarda yorum hataları nedeniyle sorunlar yaşamakta başvuru sahipleri.