İşverenin maaşları asgari ücretten göstermesi
Merhaba
Bir senedir yaklaşık 40 personeli olan bir şirkette çalışıyorum. Çalışanların maaşları oldukça yüksek olmasına rağmen sigortalar asgari ücretten yatırılıyor. Bu sebepten dolayı maaşları bankaya yatırmıyorlar, elden veriyorlar. Maaşı aldıktan sonra gerçek maaşımızı gösteren bir kağıt imzalıyoruz. Bu durum ile ilgili defalarca Genel Müdürle görüşülmesine rağmen sonuç alamadık. Şirketin Mali Müşaviri bunlar boş işler diyerek Genel Müdüre rapor veriyor. Bu durum ile ilgili nereye şikayette bulunabilirim?. Şirketin 10 yıllık geçmişi var. Şikayette bulunduğum takdirde, şikeyet edenin ismi açıklanır mı?.
Bilgi verirseniz sevinirim.
Saygılarımla iyi çalışmalar.
Re: İşverenin maaşları asgari ücretten göstermesi
SSK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı' nın ilgili birimlerine şikayette bulunmalısınız. Şikayet edenin ismi açıklanmıyor. Sadece görevli kişiler gelip inceleme başlatıyor ihbar alma üzerine. Akabinde tespit edilirse çok ciddi cezalar kesiliyor işverene
Durumunuza çok üzüldüm ama bu Türkiye'nin bir gerçeği. Birçok işletme maalesef böyle yapıyor ve çalışanlar da işten atılırım korkusuyla ses çıkaramıyor. Bu da kayıt dışı ekonominin gün geçtikçe artmasına ve birilerinin devlete ödemeleri gereken vergiyi ödemeden cebini doldurmasına, daha doğrusu sizin sırtınızdan geçinmesine neden oluyor. Bu durumda SSK'ya başvurmanız gerekiyor ve onlar eğer tespit edebilirlerse (edebilirlerse diyorum çünkü bazı durumlarda tespit edilemiyor, çünkü çalışanlar işten atılma korkusuyla şahitlik etmiyor) çok büyük cezaları var.
Umarım probleminizi çözebilirsiniz.
Cevap: İşverenin maaşları asgari ücretten göstermesi
SGK'nın tespiti için işten kısa süre önce ayrılmış çalışanlar şahit gösterilebiliyor mu? yada çalışanlar ile ayrılanlar aynı başvuruyu imzalayarak ihbarda bulunsalar geçerli olur mu?
Elimdeki tek kozum kredi kullanmam için bankaya düzenlenen maaş yazısı en azından kendi lehime bir faydası olur mu?
Çalışanlar için çok büyük risk taşıyor bu uygulama, hastalanıp rapor alsanız parasını SGK asgari ücretten hesaplayarak verecek, kaldı ki yakında zamanda hayata geçmesi planlanan bir uygulamada hastaneler ve verilen sağlık hizmetleri kategorilere ayırılacak. Adınıza SGK'ya ödenen pirim kategorisinde hizmet alınacak.
işten atılsan işsizlik maaşın asgari ücret baz alınarak düşük bağlanacak, emekliliğe etkisinden bahsetmiyorum bile.
Ne yapılabilir bir çare yok mu Devlet işbilir patronların usulsüz uygulamalarına daha ne kadar seyirci kalacak