Eğitim için işten ayrılma durumunda Tazminat alınabilinir mi?
Merhabalar,
Temmuz ayında çalışma süresi 4 seneyi dolduracak iş yerimden kendi isteğimle , Amerika Birleşik Devletlerin' de eğitim görmek amacı ile , ayrılacağım.
Bu durumda, iş yerinden tazminatımı yada olası haklarımı alabilir miyim ? Cevap olumlu ise, hangi işlemleri yapmam gerekir ?
İstifa dilekçemi hangi formatta yazmalıyım.
İlginiz ve yardımınız için şimdiden teşekkürler.
İyi çalışmalar.
Re: Eğitim için işten ayrılma durumunda Tazminat alınabilinir mi?
Elbette alamazsınız. Sadece çalışmış olduğunuz güne kadarki maaş, izin, fazla mesai gibi haklarınızı talep edebilirsiniz. Kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. İşveren' e 8 hafta önceden ihbar etmek durumundasınız. Burada seçimlik hakkınız mevcut; ya 8 haftalık ücretinizi işverene bırakırsınız veya 8 hafta çalışırsınız (ihbar ettikten itibaren 8 hafta)
Ayşegül Hanım'ın cevabına ilave yapmak istiyorum.
Şöyle ki;
Siz işyerinden eğitim amacıyla değil de; "haklı bir sebeple" işten ayrıldığınız ileri sürerek ayrılırsanız ve bu sebebi de kanıtlarsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz. Haklı sebep ne diye sorarsanız; örneğin,
1) İşyerinde fazla mesai yaptığınız halde karşılığı ödenmemişse,
2) Sigortasız çalıştırılmışsanız,
3) Sigortalısınız ancak sigortanız gerçek ücretten değil de daha az bir ücretten (asgari ücret gibi) yatırılmış ise;
Bu sebeplerden biri varsa bunu gerekçe gösterip ayrılmanız halinde (ve bu iddianızı da kanıtlarsanız) kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Selam.
Sayın Egemen ve Sayın Bilgili'ye yanıtları için teşekkür ederim.
Son olarak, istifa ettikten sonra , işyeri beni erken çıkartabilir mi?
Yani, benim ihbar sürem 8 hafta ve ben bu 8 haftada çalışmak istiyorum. İş yeri senin izin sürelerini düşüyorum ve 6 hafta çalışabilirsin gibi bir söylemde bulunabilir mi ?
Tekrar ilginiz için teşekkürler.
Saygılarımla.
Merhaba benimde bu konuyla ilgili bi sorum olucakdı.Özel bi kargo şirketinde 2 yıldır çalışıyorum ve eğitimim için ayrılmam gerekli ama 8 hafta gibi bir zamanım yok ve bu paraya gerçekden ihtiyacım var.Gerekli kişilerle (Müdürlerimle) konuşsam yardımcı olurlarlarmı.Şimdiden
Teşekkürler..