İyi günler,
Benim bir kaç sorum olacak ilgilenipte cevap verirseniz minnettar kalırım.
Babadan miras olarak kardeşim ve bana kalan bir dublex evimiz var. Bu ev için kardeşim bana izaleyi şuyu davası açtı.
Ancak kardeşimin kredi kartı yüzünden bu ev için tapuya alacaklı banka tarafından 2007 yılında 20,000 YTL lik bir alacak haczi koydurulmuş. Ancak kardeşimde sanırım sahte bir alacak ile ilgili (kendi düzenlemiş olduğu) bir senet yaparak 50,000 YTL lik bir alacak içinde başkası adıyla haciz koydurmuş.(Ama bankadan önce koyduramadığından 2. sırada kalmış) Ancak banka alacağı tapuda 1. sırada kayıtlı.
Şimdi davamız devam ediyor. sanırım mahkeme keşif yapacak ve eve değer biçecek ve mahkeme harcını buna göre davacıdan talep edecek ve mahkeme sonunda aramızda değerde anlaşamaz isek İcra ile satışını istecek.
Bununla ilgili bir kaç sorum olacak.
1, İcra evin değerini mahkemenin açıldığı 2006 yılı itibarıyla tesbit edecek sanırım.
Evin değer tesbitinde kullanım alanı hesap ediliyor, acaba bu ölçülere teras dahil ediliyormu (30 m2 teras var) Çünkü 150 m2 kadar satışta kdv %1 150 m2 üstü %18 diye biliyorum.(150 m2 üstünde kalan fazla m2 mi %18'e tabii ??)
2, Ev için yaklaşık 70,000 Ytl gibi bir değer çıkacağını sanıyorum. Satışta ilk olarak % 60 oranına göre arttırma oluyor buda 42,000 ytl satış masraflarıda 3,000 Ytl tutsa 45,000 Ytl bir fiyat çıkıyor. bunun hisseye düşeni 1/2 22,500 Ytl yapar.(Kardeşimin adına banka alacağı satış gününde güncelleneceği varsayımıyla hisseye düşen miktar belki banka alacağını karşılayamayacak.)
3, İkinci satışta %40 28,000 Ytl + masraf(3,000 ytl) toplam 31,000 ytl 1/2 hisse 15,500 Ytl (Bu miktar zaten banka alacağını hiç karşılamıyor.)
4, Şimdi burayı ben ikinci oturumda % 40 ile alırsam 31,000 YTL 1/2 hisse 15,500 ytl banka alacağını tahsil edemediği için ihale fesh 'mi olur.Yada bu rakamlardan satış yapılırmı? (Kardeşimin burayı alabilmesi imkansız çünkü banka alacağı katlıyor ve ne kadar para yatırırsa el koyacak. Olduki kardeşim burayı aldı sonuçta evin tamamına haciz koyacak)
5, Bu satışlarda banka ve diğer alacaklıların toplam alacağı evin %40 ile satılan miktarından fazla olması satışı engellermi? Satış yapılabilirmi? Yada alacak toplamları hisseye düşen miktardan fazla olması bizi bağlamaz ve taraflar aciz vesikası mı düzenler?
Cevaplar için teşekkürler.