-
Hakem Heyeti Karari
Bir sene önce aldığım cep telefonu 5 ay içerisinde aynı arızayı tekrarladığından para iadesi istedim, iade olmayınca tüketici Masasına müracaat ettim , Fatura karşılığı 820 YTL nin tarafıma ödenmesi için lehime karar verdi , bu karar satıcı tarafından alındı , üzerindende 15 gün geçti, Ayrıca bende telefon açıp görüştüm kendisini İcraya vereceğimi söyledim . Ödemeye niyeti yok , İcra ile ilgili hiç bilgim yok . Nasıl davranmalıyım . İlginize teşekkür ederim .
-
Re: Hakem Heyeti Karari
Telefon bedelinin iadesi hakkında kararı Tüketici Hakem Heyeti mi verdi yoksa hakem heyeti kararı olmadan satıcı mı verdi?
Konusu belli bir parasal sınıra kadar olan Tüketici Hakem Heyeti kararları icra müdürlükleri tarafından ilamlı icraya konabilecek ilam niteliğinde değildir. Bu nedenle tüketici mahkemesine başvurarak, bu mahkemeden bir karar alarak ilamlı icra yoluna başvurabilir yada mahkemeye başvurmadan icraya başvurabilirsiniz. Ancak ikinci durumda borçlunun itirazı durumunda süreç biraz uzayacaktır. Ayrıca yukarıdaki seçeneklerden önce bir ihtarname çekebilir, ihtarnamede verilen süre içerisinde satıcı ifada bulunmazsa icra veya mahkeme yoluna gidebilirsiniz.
-
4077 sayılı yasa 22. madde:Değeri beşyüzmilyon liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar. Bu kararlar İcra ve İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Taraflar bu kararlara karşı onbeş gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi şartıyla hakim, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Tüketici sorunları hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.
Sayın Av. Başak Şahin sanırım biryanlış anlaşılma var.
Tüketici sorunları hakem heyetinin verdiği 827 YTL nin altındaki kararlar ilam hükmündedir. Bu karara karşı Tüketici Mahkemesine müracaat edilse dahi tedbir kararı olmadan infazı durdurmaz.
Saygılarımla.
-
Teşekkürler sayın mkocagul, parasal sınırı anımsıyamamıştım.