Askerlik Durum Belgesi & Kıdem Tazminatı
Sayın üyeler ve arkadaşlar,
Yardımlarınız ve okumuş olacağınız bu yazı için şimdiden teşekkür ederim.
Durumumu özetlemek gerekirse:
01 Ağustos itibarı ile asker oluyorum (Ağustos döneminde yedek subay adayı olarak gidiyorum).
Fakat özel nedenlerden dolayı (ailevi ) 2 senedir çalışmakta olduğum firmadan 01 Haziran itibarı ile ayrılmak istiyorum. Size sormak istediğim soru ise:
Haziran ayında ayrılırsam çalıştığım yere ''Askerlik Durum Belgesi'' ni göstersem kıdem tazminatı alabilmek için yeterli olur mu acaba? Askerlik şubesinden sevk belgesinin gelmesinin 10 Temmuz'u bulacağı söylendi. 40 gün daha sevk belgesini almak için beklemem ne yazık ki mümkün gözükmüyor.
Dilekçemi ve istifamı çoktan verdim ama Askerlik Durum Belgesinin kabul edilip edilmeyeceği şirket avukatına soruluyor. Kabul edilmediği takdirde tazminatı amak için ne gibi bir yola başvurabilirim acaba? Burada öncelikle karşılıklı iyi niyetin ön planda olması gerektiğini düşünüyorum ama işveren öyle davranmazsa ben de hakkımı aramak isterim.
Yargıtay'ın verdiği kararlara göre bir kişi firmasından 5 ay öncesine kadar askerlik nedeniyle ayrılmak makul bir süre olarak sayılmakta ve kıdem tazminatı alabilmektedir. 5 ay önceden askerlik şubesınden sevk belgesi almanın mümkün olmadığını göz önünde bulundurursak bu kişilerin de Askerlik durum belgesi veya beyanları sayesinde tazminatlarını alabildiklerini düşünüyorum.
Çalıştığım yerde sadece 10 günüm kaldığı için de bu işi bir an önce çözmek istiyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Re: Askerlik Durum Belgesi & Kıdem Tazminatı
Askerlik durum belgenizin kopyasını da bildirim yazınız ekine koyun.Sevk belgesi temmuz ayında alındığında kendilerine ibraz edileceğini bildirin.Sorun çıkarsa,bildirimi ve sevk belgesinin ibrazını noter kanalıyla tekrarlayın,kıdem tazminatınızı vermezlerse iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Re: Askerlik Durum Belgesi & Kıdem Tazminatı
Erdoğan Bey,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İşveren en sonunda tazminatımı ödemeyi kabul etti.
Saygılar,