Esaslı tadilat nedeniyle tahliye davaları ne kadar sürer?
Bu yaz kiracısı bulunduğum işyerimdeki kontratım sona eriyor(30 Temmuz 2008)
Mülk sahibi dükkanı yıkıp buraya yeni bina yapıp üst katlarını da daire yapacak.
Kontrat bitiminde bana dava açacak.Bu tür davalar genelde ne kadar sürede sonuçlanır?
Bu arada bende bu sene içerisinde bir dükkan aldım 5 senelik kredi çekerek.
İçerisindeki kiracıyla tekrar kontrat yaparak 2.5 senelik anlaştım.
Çektiğim kredi benim tahliye edilme davamda bir avantaj sağlarmı?
Zaman kazanmak için yapılabilecek bişey var mı?Çünkü buradan çıkarsam bu mevkide bir dükkan bulmam ve krediyi ödemem cok zor.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler!
Re: Esaslı tadilat nedeniyle tahliye davaları ne kadar sürer?
Dükkan sahibi 30 temmuzdan sonra dava açabilir.
Ağustos adli tatil, ilk celse eylül veya ekimde olur. Davanın sonuçlanması uzun sürmez. En geç ocak şubat gibi tahliye edilirsiniz.
Davanın konusu kiracının ne olacağı değil, tadilatın yapılıp yapılmayacağıdır.
Yıkılıp inşaat yapılacağı malum. Bu yüzden hiç şansıznı yok.
İnşaat bitince dükkan sahibi kiralamak isterse öncelikle eski kiracıya teklif etmeli.
Fakat yeni koşullara göre daha yüksek kira talep edebilir.
30 temmuz dolayısıyla kontrat tarihi geçti ve yeni kirayı zamlı olarak dükkan sahibi teslim aldı,şimdi tadilat dolayısıyla dava açması için seneyi beklemesi gerekirmi yoksa yinede bu aylar içerisinde bana dava açabilir mi?Yani kontrat bitiminden önce bana ihtarname çekmesi gerekmiyor muydu?
Kontrat bitiminden 15 gün önce elinizde olacak bir ihtar gönderseydi 31 temmuz 2008 - 30 temmuz 2009 tarihleri arasında dilediği zaman tahliye davası açabilirdi.
Yani ihtar tahliye davası açma süresini uzatacaktı.
Şimdi kontrat bitiminden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açması lazım. 30 ağustos (tatil olduğu için 31 ağustos)'a kadar süresi var. (Adli tatil de devam ettiği için süre adli tatilin bittiği 8 eylül'e kadar uzayabilir, emin değilim.)
8 eylül 2008 mesai bitimine kadar açılmış bir tahliye davası olmazsa (tebligat size çok daha sonra da ulaşabilir, mühim olan davanın açılış tarihi) size kapsamlı tadilat nedeniyle tahliye davası açmak için 31 temmuz 2009'u beklemeli.
Başka yollardan tahliye hakları ise saklı. (Tahliye taahhütnamesi, kiranın ödenmemesi vs.)
Sayın sdt23 ilginiz ve hızlı cevabınız için teşekkürler.
slm sizin durumunuz benimkine çok benziyo.bende şu an aynı sancılar içindeyim kontrat tarihim 1 nisanda doluyo ve dükkan sahibim yıkıp yeniden yapmayı düşündüğünü söyledi.henüz bi ihtar çekmedi.sizin son durumunuzu merak ettim.saygılar.