Vefat eden babamın borçlarından dolayı maaşıma haciz gelebilirmi?
Merhaba,
1 ay önce vefat eden babama karşı devam eden cebri icra davaları sonucu benim maaşıma icra gelebilir mi?
Bu arada asıl borçlu olan senet üzerinde kefil imzası bulunan abim, ona karşı hangi davayı açmalıyım?
Cevaplarınız için teşekkürler.
Re: Vefat eden babamın borçlarından dolayı maaşıma haciz gelebilirmi?
Alıntı:
arkan rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
1 ay önce vefat eden babama karşı devam eden cebri icra davaları sonucu benim maaşıma icra gelebilir mi?
Bu arada asıl borçlu olan senet üzerinde kefil imzası bulunan abim, ona karşı hangi davayı açmalıyım?
3 aylik sure icinde mirasi reddetmediginiz takdirde babanizin tum haklari ve borclari size gecer
Icra takibine mirascilara karsi devam edebilirler
bu asamada abinize karsi dava acamazsiniz ,ancak borcu odemek zorunda kalirsaniz (sartları varsa) rucu davası acilabilir
Alıntı:
Merhaba,
Yazdıklarınıza göre icra takip işlemleri babanız vefat etmeden önce başlatılmış ve fakat icra işlemleri devam ederken babanız vefat etmiştir.
Borçlu kişi olan babanız icra takip işlemleri devam ederken öldüğünden icra takip işlemleri terekeye yani babanızın kalan malvarlığına karşı devam edilebilir. Ancak miras ortaklığının tüzel kişiliği olmadığından icra takibi kural olarak ya bütün mirasçılara ya da tereke temsilcisine karşı devam ettirilir.
Ayrıca alacaklı isterse babanızın sağlığında başlatmış olduğu icra takip işlemlerini size karşı da devam ettirebilir. İstersede tüm mirasçılara birlikte başvurabilir.
Çünkü siz babanızın kanuni mirasçısı konumundasınız ve babanızın borçlarından sorumlusunuz. Bu nedenle eğer alacaklı bu takipleri size karşı devam ettirmeye karar verirse ve ödeme emri kesinleşirse sizin maaşınıza haciz konulabilecektir.
reddi miras açılması gerek
Alıntı:
ismylife rumuzlu üyeden alıntı
reddi miras açılması gerek
Cevabınıza çok teşekkür ederim.
Reddimirası bende düşündüm ancak babamın vefatından önce 180.000 YTL muammen bedelli hacizli gayrimenkulü ve faizleri ile birlikte toplam 115.000 YTL borcu gözüküyordu. Fakat icra satışında malın gerçek değerinin %40'ı na satılması sebebi ile borç kapanmayacak gibi gözüküyor.
Reddimirasta bütün hakkımdan vazgeçmiş olurum ve oturmakta olduğum babama ait evden çıkarılırım herhalde diye düşünüyorum.
Ayrıca sözkonusu burcun dayandığı 1999 tarihli 15 milyar TL lik adi senet gerçeği yansıtmadığı için menfi tespit davası açmak istiyoruz ,buna göre reddimiras yapınca artık dava açma hakkımız olmuyor.
Acaba doğru mu düşünüyorum?
Terekenin kendiliğinden reddi kurumuna bi bakmak gerekir sanırım babanız vefat ettiğinde tereke borca batıkmış bu durumda reddi miras yerine terekenin zaten borca batık olduğuna ilişkin tespit isteyebilirsiniz..
Çok teşekkür ederim,
Terekenin borca batık olup olmadığının tespitini istersek,
Tereke borca batık çıkmazsa , arta kalan değer mirasçılar arasında paylaştırılır, aksi halde yani borca batık çıkarsa mirsaçılar borçun geri kalanından sorumlu olmazlar diye biliyorum, bu doğru mu?
Alıntı:
Çok teşekkür ederim,
Terekenin borca batık olup olmadığının tespitini istersek,
Tereke borca batık çıkmazsa , arta kalan değer mirasçılar arasında paylaştırılır, aksi halde yani borca batık çıkarsa mirsaçılar borçun geri kalanından sorumlu olmazlar diye biliyorum, bu doğru mu?
Ewt aynen öle terekenin borca batık olması ihtimalinde reddi miras gerekmeksizin miras reddedilmiş sayılır... BaBAnız öldüğünde aktifinde hiçbir değer kalmamışsa ispatı daha kolay olur...
Terekenin borca batık olup olmadığının tespitinde zaman aşımı ne kadardır?
Ayrıca varisler toplu olarak reddimiras yaparsa , varislerin küçük çocukları bu borçtan sorumlu olurlar mı?
Yani ben reddimiras yaparsam 8 yaşındaki oğlum ileride dedesinin borcundan sorumlu olur mu?
Zira bir avukat arkadaş "tefeciler torununuzdan bile bu parayı tahsil ederler" demişti.
Reddi miras davası açarak ßaßanızın qeçmişte kalan mal varlığı'dan vazgeçersin doğal olarak borçlarından da yalnız bu süre 3 ay içinde oluyor.