-
Vekaletten istifa
Değerli Meslektaşlarım,
Sorduğum soruya ilişkin forum içinde bir arama yaptım ancak soruma tam cevap veren bir yanıt bulamadım. Çok uzatmadan meramımı paylaşmak istiyorum. Bana bir genel dava vekaletnamesi çıkarıldı, ancak ben müvekkili görmedim, onunla konuşmadım, nerede olduğunu sorunca da yurtdışında cevabını alıyorum. ( Haklı olarak bana kabahat bulabilirsiniz böyle iş yapılır mı diye ancak taktir edersiniz ki arada tanıdık olunca insan şüphelenme ihityacı hissetmiyor. )
Ancak ben vekaleti hiçbir dosyaya ibraz etmedim, ne bir icra dosyasına ne de bir hukuk-ceza dosyasına vekaleti koymadım, herhangi bir duruşmaya girmedim. Yani vekalet geldiği gibi duruyor, bu vekate istinaden hiçbir işlem yapılmadı. Ancak ben bazı sebeplerden dolayı bu müvekkili temsil etmek istemiyorum, ancak herhangi bir sorumluluk altına girmek istemediğim gibi, vekaletin benim rıza dışında kullanılmasını da istemiyorum.
Bu durumda ne yapabilirim ? Noterden göndereceğim istifa dilekçesi yeterli olacak mıdır ? Belki vekalette müvekkile ait gözüken adres bile sahte olabilir.
Bu durumda siz olsanız ne yapardınız ?
Şimdiden teşekkür ederim.
-
Re: Vekaletten istifa
Sayın Kayacan,
En doğrusu vekilliğini bıraktığınıza dair ihtarname çekmenizdir. Sizin rızanız dışında ancak sahte imzanız ile söz konusu vekaletname kullanılabilir. Vekaletnamede ki adres yanlış olsa dahi Tebligat Kanunu md. 35' e göre müvekkilinize tebliğ yaptırabilirsiniz.
-
Ben herhangi bir işlem yapmanız gerektiğini düşünmüyorum. Sizin adınıza düzenlenen vekaletnameyi hiç bir yerde kullanmamışsınız. Şahsın tek başına sizin adınıza vekaletname çıkartmış olması vekalet sözleşmesinin kurulması için yeterli değil. Kartvizitinizi tesadüfen edinen bir kişi de sizin haberiniz olmadan sizin adınıza vekaletname çıkarabilir.Bence vekaletnameyi hiç bir dosyaya sunmamış olmanız yeterli. Ama tabi ki noterden çekeceğiniz bir ihtarname vs ileriye dönük bir tedbir olur..
-
Şöyle bir sorun da çıkabilir. Vekil edene karşı dava veya takip açmanız gerektiğinde her iki tarafın da vekili olamayacağınız ve ayrıca "avukat işi açıkça reddetmeli" şeklindeki hiç beğenmediğim kuralı da gözönüne aldığınızda en sağlıklı yok vekaletnameden istifa etmektir.
-
Sayın meslektaşım, sizin adınıza çıkarılan vekaletnamenin aslı sizde olduğu sürece rızanız ve imzanız olmadan hiç kimse vekaletnameyi kullanamaz, bu bakımdan bir sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum. Ancak müvekkilinizi temsil etmek, vekili görünmek/bilinmek istemiyorsanız bence de en doğru yol vekillikten istifa etmeniz olacaktır.
Saygılarımla.