Boşanma davası reddedilen kadın TMK 197 yardım nafakası
Kadının haksız nedenlerle açtığı boşanma davası erkeğe atfedilecek kusur olmadığı için reddedilmiştir. Kadın bunun üzerine TMK 197. madde uyarınca yardım nafakası davası açmıştır. Geçimsizliğin nedeni kadındır ve daha önceki boşanma davasını kadın evi terk ederek açmıştır.
Kadının ayrı yaşamasını haklı kılacak bir sebep yok.
Erkek birlikte yaşamaktan kaçınmıyor.
Kanun maddesindeki "Ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi" ifadesinden ne anlamalıyız? Kadından kaynaklanan geçimsizlikler de bu sebeplerin içine girer mi?
Bir kimse kendi kusuruna dayanarak fayda sağlayabilir mi?
MADDE 197.- Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.
Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.
Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.
Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hakim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.
Re: Boşanma davası reddedilen kadın TMK 197 yardım nafakası
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Kadının haksız nedenlerle açtığı boşanma davası erkeğe atfedilecek kusur olmadığı için reddedilmiştir. Kadın bunun üzerine TMK 197. madde uyarınca yardım nafakası davası açmıştır. Geçimsizliğin nedeni kadındır ve daha önceki boşanma davasını kadın evi terk ederek açmıştır.
Kadının ayrı yaşamasını haklı kılacak bir sebep yok.
Erkek birlikte yaşamaktan kaçınmıyor.
Kanun maddesindeki "Ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi" ifadesinden ne anlamalıyız? Kadından kaynaklanan geçimsizlikler de bu sebeplerin içine girer mi?
Bir kimse kendi kusuruna dayanarak fayda sağlayabilir mi?
MADDE 197.- Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.
Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.
Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.
Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hakim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.
Evlenmeden önce edinilmiş mallarada hak sahibi olsanız ne güzel olacak. ben size akıl veriyimde ona göre davranın bakalım ne çıkacak; deyinki benle evlendi ise kocanın malıda bana geldi demektir. ben canım istediği zaman çeker giderim tazminat alırım, nafaka alırım, erkeğin kazandığı mallarıda alırım deyinde olsun bitsin yavvvv.
Yahu allah aşkına türkiyedeki kadınlar bir işe yaramazmıda sürekli olarak erkekten birşey koparmaya uğraşıyolar, yoksa niyetlerimi bozuk anlamadımki
Adam sadece sizle evlendi, hayat birleştirdi, evlatlık almıyor sizi bayan. Kendinize Gelin Lütfen.
Yaşamak Çalışanın Hakkıdır.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Kanun maddesindeki "Ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi" ifadesinden ne anlamalıyız?
Bu tarafların kusuru olmadan ortak hayatın sağlanamamasıymış.
Mesela erkek yurtdışında çalışıyor ama kadın için oturma izni al(a)mıyor. Dolayısıyla ortak hayat sağlanamıyor.
Bu durumda benim anladığım TMK 197 uyarınca nafaka bağlanmasını gerektirecek bir sebep yok.
Re: hacizli arabanın çalınması
merhaba sdt23:
çoğu yanıtlarınızı okudum anlaşılan hukuki konularda baya bir bilginiz var.benimde içinden çıkılması zor bir sorunum var banada yardımcı olabilirseniz size minnet duyarım.boşandığım eşimden dolayı tedbir nafakası borcum var ve ticari plakalı minibüsüme yakalamalı haciz koydurttular.bunu anladığımda arabayı bir yere bırakıp şehir dışına çıktım.arabanın üstünde zaten kredi çektiğim esnaf kef.koop.in rehini vardı.nafakayı ödemediğim içinde banada yakalama emri çıkmış.sürekli kaçak yaşayamayacğım için arabayı icraya vermeye karar verdim.evime döndüğümde arabanın çalındığını öğrendim araştırdım ve ne belediye trfiği nede emniyet trafiği arabayı çekmemiş yani çalınmış.
soru:1:arabanın plakaları ve ruhsatı bende bunları ben teslim etmeye kalksam yakalamadan dolayı beni alırlar bir başkası teslim etse olurmu.
soru:2:Plakalarla ve ruhsatla araba icrada satışa çıkabilirmi.
soru:3:teslim edilirse üzerimdeki yakalama emri kalkarmı.
şimdiden size çok teşekkür ederim iyi akşamlar
NAFAKAYA İLİŞKİN KARARLARA UYMAYANLARIN CEZASI:
Madde 344 - Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.
Yani hapis cezasının kalkması nafakanın tamamını ödemenize bağlıdır.
Plaka, ruhsat veya minibüsü icra dairesine teslim etmenize değil.
boşanma halindeki eşlerin aynıı evde kalmaları davayı düşürürmü?
Alıntı:
turkuaz62 rumuzlu üyeden alıntı
boşanma halindeki eşlerin aynıı evde kalmaları davayı düşürürmü?
Düşürmez devam eder.
esim evi terkederek ailesiyle yasamaya basladi bir cocugumuz var 2 senedir cocugumun dogumundan bu yana evde surekli tartismalarimiz olmaktaydi esim psikolojim bozuk diyerek tartisma sebebi yaratmaktaydi.bana dava acmis bosanmak icin cocugumuda gecici olarak aldilar
birkac avukatla gorustum malesef esimin avukati meslek etigine uymayan tavsiyelerle anladigim kadariyla esimi uzlasmazliga yonlendirmekte ne yapabilirim bu durumda