Katalog Broşür gibi tanıtım Ürünler Hakkında
Merhaba Kataloglarda yada Broşür Gibi Tanıtım Ürünlerinde resimlerin, ve materyellerin korunması ve telif hakkı için kataloga eklenmesi gereken kanun maddeleri ve yazılar gerekiyormu?
Mesela Sektörümüzde Katalogun Kapak Sayfalarını Yırtıp Kendi Katalogu Gibi kullananlar Yaptıgımız işlerin çektimiz fotograflarımızı tarayıp kendilerine kartvizit yapanlar. kendileri yapmış gibi kullanmalarını önlemek için Fotografların Üzerine ve sayfaların Arkasına Filigran yerine websitelerinde oldugu gibi. telif hakkı kanunu varmıdır varsa kataloga bu katalogta yer alan TCK'nın ... Maddesince izinsiz kullanılması ve yayınlanması yasaktır. kullananlar hakkında Yasal işlem yapılacaktır gibi bir ince ufak bir metin yazıp katalogdaki sayfaların altına eklesem olur mu?
Bilgi verirseniz Sevinirim.
TEŞEKKÜRLER:
Re: Katalog Broşür gibi tanıtım Ürünler Hk.
Alıntı:
Sturny rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba Kataloglarda yada Broşür Gibi Tanıtım Ürünlerinde resimlerin, ve materyellerin korunması ve telif hakkı için kataloga eklenmesi gereken kanun maddeleri ve yazılar gerekiyormu?
Mesela Sektörümüzde Katalogun Kapak Sayfalarını Yırtıp Kendi Katalogu Gibi kullananlar Yaptıgımız işlerin çektimiz fotograflarımızı tarayıp kendilerine kartvizit yapanlar. kendileri yapmış gibi kullanmalarını önlemek için Fotografların Üzerine ve sayfaların Arkasına Filigran yerine websitelerinde oldugu gibi. telif hakkı kanunu varmıdır varsa kataloga bu katalogta yer alan TCK'nın ... Maddesince izinsiz kullanılması ve yayınlanması yasaktır. kullananlar hakkında Yasal işlem yapılacaktır gibi bir ince ufak bir metin yazıp katalogdaki sayfaların altına eklesem olur mu?
Bilgi verirseniz Sevinirim.
TEŞEKKÜRLER:
ilk önce resim çizilir, fotoğraf çekilir,
ikisi farklı anlamda ve işlevdedir,
çektiğiniz her fotoğraf ın telif hakkı sadece size aittir,
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası na göre korunmaktadır bu eserler,
http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Me...urceXmlSearch=
Eser sahibinin izni olmadıkça eserde veyahut eser sahibinin adında kısaltmalar, ekleme ve başka değiştirmeler yapılamaz.
Kanunun veya eser sahibinin müsaadesiyle bir eseri işliyen, umuma arzeden, çoğaltan, yayımlıyan, temsil eden veya başka bir suretle yayan kimse; işleme, çoğaltma, temsil veya yayım tekniği icabı zaruri görülen değiştirmeleri eser sahibinin hususi bir izni olmaksızın da yapabilir.
devamını tüzükten okuyabilirsiniz, kısacası sizin çektiğiniz bir fotoğrafı, bir başkası sizden izinsiz katalog haline getirip kullanamaz,
evt katalog 'uzun altına Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. ibaresini ekleyebilirsiniz ama benim belirttiğim durumlar sadece eserin sizin tarafınızdan oluşturulduğunda geçerlidir, sizde başka bir yerden alıyorsanız geçerli olmaz
Re: Katalog Broşür gibi tanıtım Ürünler Hk.
Kendi Yaptıgımız İşlerin Fotografını çekerek Referans olarak gösteriyoruz.. mesela örnek vermek gerekirse bir cam diyelim. pimapenci yada aluminyumcuyu örnek verelim ev yada bi şirketin camlarını yapıyorsunuz. ve resimlerini ekliyorsunuz sonuçta bu işi camcılar vs. yapıyor fakat resimler kendi çekimimiz ve kendi yaptıgımız işler.. fakat bizim katalogu eline alan başka bir meslektaşım üzerindeki resimleri tarayıp yada katalogdaki ünvanın telefonun üzerine bant yapıştırarak kendi kataloguymuş gibi kullanmasını engellemeye çalışıyorum.. demek istedigim olay bu.
Bilgilendirmen için teşekkürler.