İşyerinde Ses Kaydı alma üzerine
İyi Günler,
İşyerimde çalışan bir personelim satış yaptığı müşterimizden belli koşullar altında rüşvet talep etmiş. Müşterimizde bu durumdan rahatsız olduğundan dolayı, müteakip görüşmelerden birini bizim yanımızda yaparak cep telefonu ile kaydetti. Ve bizde çalışanımızın iş akdini feshettik. Yalnız personel bu rüşveti inkar etti. Ve personele bu görüşmenin kayda alındığını söyledik. Kaydı dinledi ve gitti.
Ancak Bana bir mahkeme celbi gönderdi. Özel Hayata müdahale ve İfşa suçundan...
1. sorum şu, iş akdini fesih ederken suçlamaları inkar etti. ancak elimizdeki kanıta dayanarak bu iş akdini feshettik. Bu durum yasal mıdır...
2. sorum, şahsıma açılan özel hayata müdahale suçlaması yerinde midir?
Teşekkürler
Re: İşyerinde Ses Kaydı alma üzerine
Bakın bir işyerinden bahsediyorsunuz. Şirketinizin bir avukatı olmalı. Yoksa da hemen bir meslektaşımız ile anlaşmanız yararınıza olacaktır.
Sayın Av.Tayfun Eyilik'in dikkat çektiği husus mahfuz kalmak üzere;
Oarası özel hayat değil, sizin iş alanınız... İşçi iş ile görüşmelerinde rüşvet isteyemez, haksız rekabet oluşturacak fiillerde bulunamaz...
Şöyleki, şirketimiz hukuk departmanı ile görüştüm ancak gerek onlardan gerekse hukukçu dostlarımdan farklı yanıtlar aldım.
Hem ses kaydı almanın özel hayata müdahale suçu olduğundan ve onaysız kayıdın kanıt gösterilmeyeceğinden iş akdinin feshinin yasal olmadığını söylüyorlar. Ancak Üstün nitelikli özel yarar kapsamında bunu sunabileceklerini söylüyorlar. Ancak yoruma açık olduğunu beyan ediyorlar.
Hukukçu dostlarım ise ses kaydının yasa dışı olmasından dolayı ceza davasının yerinde olduğu söylüyor.
Sadece birkaç ulaştığım yorum bunun dolaylı bir iş görüşmesi olduğu için kaydını kontrol edebileceğimizi belirtiyor. Forumada bu yrumlar arasında kaldığım için aslında bu soruyu sordum. Nitekim ben işyeri sahibi değil İnsan kaynakları yöntecisiyim. İş akdini fesheden benim ancak Ses kaydını ben almadağım halde ses kaydı bana iletildiğinden İfşa suçu kişisel olarak şahsıma açıldı...