Re: Yaşayan 100 Entellektüel
Alıntı:
Adaylar yaşıyor ve halen kamusal hayatta faaliyet gösteriyor olmalı. Alanlarında müstesna konuma sahip olup, aynı zamanda kendi ülkelerinin de sınırlarını sıkça aşarak daha geniş alanda tartışmayı etkileme kabiliyeti göstermeli
RTE adayım.
Menfaatleri uğruna Ülkemizle beraber tüm ortadoğunun sınırlarını değiştirmek ana fikrindeki, herkezin dilinde olan bir projeyi tasarlayanların. Bu projelerinde kullandıkları bazı unsurları göz önüne taşımalarından daha doğal bir şey olamaz bence.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
"Bu listedeki bay ve bayanlar dünyadaki en girift düşünürlerden bazıları olmakla beraber, listeyi hazırlarken kullandığımız kriterler bundan daha basit olmazdı: Adaylar yaşıyor ve halen kamusal hayatta faaliyet gösteriyor olmalı. Alanlarında müstesna konuma sahip olup, aynı zamanda kendi ülkelerinin de sınırlarını sıkça aşarak daha geniş alanda tartışmayı etkileme kabiliyeti göstermeli."
Demek ki Foreign Policy Dergisi'ne göre hem Fethullah Gülen, hem de Orhan Pamuk dünyadaki i) en girift düşünürlerden sayılıyorlar, ii) alanlarında müstesna konuma sahipler, iii) Ayrıca, kendi ülkelerinin de sınırlarını sıkça aşarak daha geniş alanda tartışmayı etkileme kabiliyeti göstermişler.
* * *
Fethullah Gülen ve Orhan Pamuk'u sevmeyenlere/beğenmeyenlere/ağır eleştirenlere seslenmek istiyorum. Onları sevmemek doğal hakkınız. Ancak:
i) Bu iki kişinin yukarıda sayılan kriterlere uymadığını iddia edebilir misiniz?
ii) Siz olsaydınız, yukarıdaki kriterlere sahip başka hangi Türkleri listeye ilave etmek isterdiniz?
Şimdi ben de sesli düşünmek istiyorum:
1-Fethullah Gülen bir düşünür müdür? Düşünür ise neyi düşünür? :) Kendi deyimi ile sıradan bir vaiz olduğunu söyleyen bu zat-ı muhtereme bu kadar anlam yüklendiğini duyması onun için de sürpriz olmuş olmalı:o Tartışmayı etkileme kaabiliyiti ise kendisinin ülkesine giremediği ve USA da ikamet etmek zorunda kalması nedeniyle doğal olarak sınırları aşmıştır.
2- Gelelim Orhan Pamuk'a. Nobel almak için kendi ülkesini ve kültürünü karalayan bir isim olması elbette eserlerinin edebi değerini azaltmamalı. Eserleri pek çok dile çevrilmiştir bakın bu doğru. Ama çoğu kendi vatandaşı tarafından bile anlaşılmayan eserlerinin olduğu de bir gerçek. Benim Adım Kırmızı ya bayıldım bak ona laf etmem.
Fakat ne hikmeyse bu iki entellektüel de ülkesinde bazı kesimlerden çok tepki alanlardan seçilmiş gibi geldi bana.. Gizli kriterler de var sanırım! Vardır vardırrr, kurcalayınca çıkar altından merak etmeyin..
İlber Ortaylı nın nesi var?!Mesela??
Valla bu tanım için aklıma bir kaç isim geliyor tam kriteri sağlayacak ama:) neyse.. daha çok gencim ve geleceğe dönük planlarım var:o
Sayın akademik sultan;
Ben sadece Cünyet Ülsever'in Hürriyet'teki yazısını kopyaladım. Yazı bana ait değil. Tespit edilen isimlere bir itirazım yok. Ancak, sizin de belirttiğiniz İlber Oratylı ve onun da hocası dünyaca ünlü tarihçimiz Halil İnalcık'ın bu listeye rahatlıkla girebilecekleri kanısındayım. Selamlar.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Sayın akademik sultan;
Ben sadece Cünyet Ülsever'in Hürriyet'teki yazısını kopyaladım. Yazı bana ait değil. Tespit edilen isimlere bir itirazım yok. Ancak, sizin de belirttiğiniz İlber Oratylı ve onun da hocası dünyaca ünlü tarihçimiz Halil İnalcık'ın bu listeye rahatlıkla girebilecekleri kanısındayım. Selamlar.
Sayın Bilgili;
Yazının size ait olmadığının farkındayım. Zaten tepkim de size değildir. Tepkim bu entellektüel ve aydın tanımlarının kişiye, yere,zamana,bakış açısına vs..vs.. vs... ye göre öyle oynak zeminlerde yer alıyor olmasınadır.
Bir F.Gülen benim entellektüelim olamaz ve beni temsil edemez.
Aynı tür bir şeyle geçen yıl Amerika Birleşik Devletlerinde bulunduğum zamanda karşılaşmıştım. Uluslararası Kdın Platformu olarak bir organizasyon düzenlenmişti yine USA da. Bizim kadınımızı orda kim temsil ediyordu biliyor musunuz? Merve Kavakçı!!!!
Merve Kavakçı nasıl benim Cumhuriyet kadınımı temsil edemez ise (tanıtımda türbanı nedeniyle devrik milletvekili olduğu yazılıydı) F. Gülen de entellektüel olarak kabul edilemez..
Bu memlekette bu kadar akademisyen bu kadar yazar düşünür var..Orda kalkıp neden bunlar seçilmez de bu konuşmalarında salya sümük ağlayan adam seçilir??Vallahi kızıyorum :)))
Foreign Policy seçmişse bir şey vardır elbet. Ama bakalım sonuçları merak ediyorum ben gerçekten :D
1 ay sonra açıklıyorlar ya sanki mektup açıp oy sayıyorlar, her şey otomasyona bağlı ama 20 haziran civarı açıklıcaklar :kızgın: