Boşanmaya mukabil tazminat ve temyiz
Merhaba;
5 ay evli kaldıktan sonra, önceleri eşimin iş düzensizliği, sonradan da özel araçlar ve tanımadığım adamlarla geç saatlerde eve gidiş gelişinden ötürü tartıştık. O gece evden ayrılacağını beyan etti, annesi babası gelip aldı. Çocuğumuz yok.
Boşanma davasını Şubat 2007 de o açtı. Nafaka talep etmedi, sadece takılarını ve 10.000 YTL manevi tazminat istedi. Çeyiz eşyalarını ve beyaz eşyaların bir kısmını istedi. Ben de ondan 10 gün sonra karşı dava açarak 15.000 YTL manevi tazminat istedim. Sonra avukatlarımız aracılığıyla imzaladığımız protokole müteakip tüm taleplerimizden vazgeçtiğimizi beyan eden dilekçeyi dosyaya sunduk. Mahkeme gününe 10 gün kala hediye iadesiyle eşimden geri aldığım telefonunda yeni tanıştığı birine attığı sevgi dolu mesajları, işyerindeki bazı erkek arkadaşlarına da evli bir kadına yakışmayacak açıklıkta mesajlar gönderdiğini tespit ettim. Mahkemeye bunları sunarak, dilekçemin aksine sadece manevi tazminat talebimi yineledim. O da sadece tazminat talebini yineledi.
Sonra süreç başladı.. şahitler dinlendi. Kendisinin şahitleri hep yakın akrabaları idi. Benimkiler ise gerçekten olaylara şahit olanlar... Gece geç saatlerde tanımadığım kişilerin araçlarıyla eve geldiği şahitlerce de söylendi. Hatta babasının, benim bir akrabam vasıtasıyla haber göndererek bu konuyu örtbas edelim, davayı kapatalım dediği de belirtildi.
Bu arada başka bir kamu davasında şöyle bir karar çıktı: Evden ayrıldığı gece benim söylediğim "bu eve beyazlar içinde girdin, tekrar beyazlar içinde çıkarsın" cümlesi yüzünden tek celsede "ölümle tehdit suçundan" hüküm giydim. Bu kararı temyiz etmiş olmama rağmen kendileri boşanma mahkemesine delil olarak sundu. İlgili mahkeme talebe cevap vermediğinden yine ben kendi avukatım aracılığıyla bu davanın karar yazısını aile mahkemesine sundum. Amacım bir an önce boşanma sürecini tamamlamaktı.
Delil sunma ve şahitlerin dinlenmesi aşamaları tamamlandı. Kendisine şahit olarak yazılan babası dahi mahkemeye gelmediği için bir sonraki celseye jandarma ile getirildi, dinletilmedi, ben de ısrar etmedim.
En son celseye kendisi katılmadı. Hakim benim sunduğum (kendisinin başka erkeklere attığı) mesajların gönderildiği numaralardan kimlik bilgilerinin tespiti için GSM operatörlerine yazı yazılmasını talep etti. Yani dava sıkıcı bir biçimde tekrar uzadı.
İlk celse Mart 2007de görülmüştü. Benim açtığım ve onun açtığı davalar birleştirildi. Yakın tarihte bir sonraki celse görülecek.
Bu konudaki uzman arkadaşlarımızdan öğrenmek istediğim:
1-) Davanın sonucu yaklaşık olarak ne olur?
2-) Dava sonucunda herhangi bir tarafa boşanma kararı ile birlikte tazminat hakkı doğarsa sadece tazminatın temyiz edilerek boşanmanın kesinleştirilmesi mümkün müdür?
3-) Bir sonraki celsede karşılıklı olarak tazminat taleplerimizi geri çekersek sonuç ne olur?
İlginize ve yardımınıza teşekkür ederim.
Re: Boşanmaya mukabil tazminat ve temyiz
Alıntı:
derin_sessizlik rumuzlu üyeden alıntı
Sonra avukatlarımız aracılığıyla imzaladığımız protokole müteakip tüm taleplerimizden vazgeçtiğimizi beyan eden dilekçeyi dosyaya sunduk. Mahkeme gününe 10 gün kala hediye iadesiyle eşimden geri aldığım telefonunda yeni tanıştığı birine attığı sevgi dolu mesajları, işyerindeki bazı erkek arkadaşlarına da evli bir kadına yakışmayacak açıklıkta mesajlar gönderdiğini tespit ettim. Mahkemeye bunları sunarak, dilekçemin aksine sadece manevi tazminat talebimi yineledim. O da sadece tazminat talebini yineledi.
1-) Davanın sonucu yaklaşık olarak ne olur?
2-) Dava sonucunda herhangi bir tarafa boşanma kararı ile birlikte tazminat hakkı doğarsa sadece tazminatın temyiz edilerek boşanmanın kesinleştirilmesi mümkün müdür?
3-) Bir sonraki celsede karşılıklı olarak tazminat taleplerimizi geri çekersek sonuç ne olur?
1. Bilinemez. Sonuç ne olursa olsun diğer tarafın temyiz edeceği ve işlerin uzayacağı kesin.
2. Hayır.
3. En güzeli: Tek celsede anlaşmalı boşanma. En baştan imzaladığınız protokolden vazgeçmeniz hata olmuş.
(Bir yıl dolmamış olsa bile hakim şahitleri dinlediği için nafaka ve tazminat konusunda anlaşmış ve boşanmak isteyen çiftlerin talebini olumlu karşılar. Bu kanun maddesinde yer alan "anlaşmalı boşanma" olmasa da bir nevi anlaşmalı boşanmadır.)
Peki 3. seçeneği seçmemiz durumunda hakimin başka herhangi bir talep yapması mümkün müdür?
Boşanma kararı çıkarsa ne kadar bir sürede kesinleşir ve nüfusa işletmem mümkün olur?
İlginize tekrar teşekkür ederim.
Boşanma davası evlilik tarihinden en az 1 yıl sonra açıldıysa, taraflar nafaka, tazminat vs. konusunda anlaştıklarını beyan ediyorlarsa hakim boşanma kararı vermek durumundadır. Ancak velayet ve çocuğa ödenecek iştirak nafakası konusunda çocuğun çıkarlarını gözeterek değişiklik yapabilir. Sizin durumunuzda çocuk olmadığı için bu durum söz konusu değil.
Eğer boşanma davası 1 yıl dolmadan açıldıysa bile, hakim şahitlerin dinlenmesi sona erdiğine göre geçimsizlik konusunda bir kanaate sahiptir. Taraflar nafaka ve tazminatta anlaşıyorlarsa boşanma kararı verir.
Gerekçeli kararın yazılması mahkeme yoğunluğuna göre 1 gün ila birkaç ay sürebilir. Gerekçeli kararın taraflara tebligatı uzun zaman alabilir. Ayrıca tebligattan sonra 15 gün temyiz süresi vardır. Mahkeme kaleminden kararı alıp iki taraf hemen temyizden feragat dilekçesi sunarsa karar bir an önce kesinleşir.
Kesinleşen kararın nüfus müdürlüğüne gönderilmesi de ayrı bir zaman alır.
Avukatlarınız durumu hızlandırma konusunda yol gösterecektir.
Yardımınız için teşekkür edferim.
Ortak dilekçeyi hazırlayıp imzaladık. Şimdi dava gününü bekliyoruz..
Tekrar teşekkür ederim.
Günaydın;
Dün itibariyle boşanmış bulunuyorum. Yardımlarınıza çok teşekkür ederim.
Yakın zamanda tekrar nikahlanacağım. Temyiz kaldırma için gerekli başvuruyu yaptık. Gerekçeli karar için ve nüfusa bildirimi için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Desteğinize teşekkürler.
Sayın üye;
gözünüz aydın diyerek başlamak isterim ki;
kararın yazılması mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişiklik göstermekle beraber tahminimce 1-2 hafta zarfında yazılmış olacaktır. Beraberce vermiş olduğunuz temyizden feragat dilekçesinin işleme konacağı gözönünde tutulduğunda kararın taraflara tebliği söz konusu olmayacağından-15günlük temyiz süresi beklenmeyecek- karar kesinleştirilebilinecektir. Kesinleşmeden itibaren mahkeme kalemi kararı nüfus müdürlüğüne gönderir.Tahminimce bu işlemler için toplamda yaklaşık 1 aylık bir bekleme süreciniz daha olacak.. İşlemleri hızlandırma açısından sürecin takipçisi olunuz..Saygılar
Av. Ayşegül ERGAN
Merhaba;
Avukatlarımıza temyizden feragat yetkisi verdiğimiz halde halâ gerekli başvuruyu yapmamışlar. Bunun sürece ne gibi etkisi olur? Gecikmeye (verirse ne kadar) sebebiyet verir mi?
Teşekkürler.
Alıntı:
Merhaba;
Avukatlarımıza temyizden feragat yetkisi verdiğimiz halde halâ gerekli başvuruyu yapmamışlar. Bunun sürece ne gibi etkisi olur? Gecikmeye (verirse ne kadar) sebebiyet verir mi?
Teşekkürler.
Bu konuda görüşünüzü paylaşmanız mümkünmü? Uun zamandır bekliyorum ancak cevap alamadım.
Alıntı:
Sorunuzun yanıtı yukarıda iki kez verildi:
Alıntı:
avaysegul rumuzlu üyeden alıntı
Beraberce vermiş olduğunuz temyizden feragat dilekçesinin işleme konacağı gözönünde tutulduğunda kararın taraflara tebliği söz konusu olmayacağından-15günlük temyiz süresi beklenmeyecek- karar kesinleştirilebilinecektir.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Gerekçeli kararın taraflara tebligatı uzun zaman alabilir. Ayrıca tebligattan sonra 15 gün temyiz süresi vardır. Mahkeme kaleminden kararı alıp iki taraf hemen temyizden feragat dilekçesi sunarsa karar bir an önce kesinleşir.