1 çalışma yılını doldurmamış işçinin yıllık izin kullanabilme hakkı?
Merhaba,
1 Ekim tarihinde işe başladım ve tam 2 Kasım tarihinde sigortam başladı. Yıllık izin konusunda araştırdım ama bu soruma bir cevap bulamadım. Şu anda yıllık izin kullanamıyorum fakat kanunda veya düzenlemelerde 6 ayını dolduran işçi yıllık izninin 1 haftasını kullanabilir diye bir ibare varmıdır? bunu öğrenmek istemiştim. Bilgisi olan arkadaşlarımız varsa aydınlatabilirlermi? Teşekkür ederim.
Re: 1 çalışma yılını doldurmamış işçinin yıllık izin kullanabilme hakkı?
Alıntı:
quixotic2 rumuzlu üyeden alıntı
...
kanunda veya düzenlemelerde 6 ayını dolduran işçi yıllık izninin 1 haftasını kullanabilir diye bir ibare varmıdır?
Yoktur.1 tam yılı doldurmadan ücretli izin hakkı kazanamazsınız.
1yılın dolmasına 1 gün kala işten ayrılmanız durumunda dahi ücretli izin hakkınız olmaz.
Kanunda yoktur. İşveren dilerse kolaylık sağlayabilir. Mecbur değildir.
İşçi 1 yıl dolmadan ayrılırsa izin süresine karşılık gelen dönemin ücretini hak etmez. Kesilir.
bilgi için teşekkür ederim.
peki benimde bir sorum olacak lütfen yardımınızı esirgemeyin....
3 eylül 2007 de iş başlangıcı
6 ekim 2007 ssk başlangıcım yapıldı
3 ağustos 2008 itibariyle işi bırakacağım askerlik dolayısıyla,
şuan 750 YTL maaş almaktayım
fakat ssk asgari ücretten gösteriliyor...
iş çıkışını işverene bildirdim yanıma eleman aldım ona işi öğretiyorum ağustosa kadar....
işten çıkarken ne tür haklar talep edebilirim
merak ettiğim ne kadar kıdem tazminatı alabilirim ve senelik izin alabilirmiyim yaklaşık olarak 10 ay çalışmıuş oluyorum.....
Malesef kidem tazminati ve izin ucreti alamazsiniz.Bu haklari talep edebilmek icin isyerinizde 1 yillik kideminizin olmasi gerekir.
Izin Ucreti Alabilir miyim?
Iyi gunler, 1 yillik surec ile ilgili olarak soyle bir sorum olacakti, 02 Temmuz 2007 yilinda Tam zamanli olarak calismaya baslamis oldugum firmadan 13 Haziran 2008 tarihi ile istifa etmis bulunmaktayim (belgeyi insan kaynaklarina verdigim ve isleme alindigi tarih.) Ancak ihbar suresi dahilinde 4 hafta daha calismam istenildi ve bu sebeple isten gercek ayrilma tarihim 11 Temmuz 2008 olacak.
Ayrica ayni firmada 01 Subat 2007 ve 31 Haziran 2007 tarihleri arasinda yari zamanli olarak calistigim 14 gunluk bir surec varki bu surec icinde sigorta islemleri yapilmisti.
Sormak istedigim izin ucreti alabilir miyim?
Alabilir isem yapmam gereken bir islem, basvuru var mi?
Tesekkurler...
Izin Ucreti Alabilir miyim?
1 yılı doldurmanız halinde yıllık iznini hak edersiniz. İhbar sürenizde dahildir buna. Ayrıca istifa değilde işveren sizi çıkarmış olsaydı kıdem tazminatıda hak ederdiniz.
Re: Izin Ucreti Alabilir miyim?
Alıntı:
decoder rumuzlu üyeden alıntı
Sormak istedigim izin ucreti alabilir miyim?
Alabilir isem yapmam gereken bir islem, basvuru var mi?
Tesekkurler...
İşten ayrıldığınız gün, bir yılı doldurmuş iseniz izin hakkınız doğar.Bu nedenle kullanmadığınız iznin ücretinin ödenmesi gerekir.Ödenmezse iş mahkmesinde dava açmanız gerekir.
(Tavsiyem izne hak kazandığınız günden önce bu durumu dile getirmemenizdir.)
Ben yurtdışında çalışıyorum, işe başlarken 6 ayda bir 15 gün izin hakkım olduğu söylenerek işe başladım fakat 6 ayı doldurduğumda iş yoğunluğundan iznimi kullanamadım, şuan 9 ay oldu işe başlayalı ve 15 gün önceden bildirerek işten ayrılacağım.
Dilekçemi; 30.08.2008 tarihinden itibaren hakettiğim ücretli izne ayrılmak istiyorum iznimin bitimine müteakiben çıkışımın verilmesi. şeklinde yazsam olur mu?
1 yılı doldurma şartı yurt dışında çalışanlar içinde geçerli mi?