-
Defol hakaret midir?
Orta düzey yönetici yetkisi ile proje mühendisi olarak çalışıyorum. Bölümümüzde çalışan bir teknisyeni, bana karşı kaba sözlerinden dolayı önce, "çık git" diyerek, ortak çalışma ortamımızdan kovdum. Kaba üslubunu devam ettirmesi üzerine de " defol git" dedim. Bunun üzerine ofisten çıkıp gitti. Onu davranışlarından ötürü şikayet etmeyi düşünürken hızlı davranarak o beni kendisine hakaret ettiğim gerekçesiyle şikayet etmiş. Benim kendisinin işine son vermek gibi bir yetkim yok ve o da bunu biliyor.
Şimdi şirkette bir kurul önünde savunma vermem gerekiyor.
Sorum "defol git?" demek hakaret midir? Bu şekilde bir ifade için verilmiş bir yasal karar var mıdır?
-
Re: Defol hakaret midir?
Defolmak: Savuşmak, çekilip gitmek
ÖRN. "Bir gece oyuncular dükkânı, tezgâhı toplayıp kasabadan defoldular."- R. N. Güntekin.
Türk Dil Kurumu defolmak sözcüğünü böyle açıklıyor. Hakaretler tahdidi olarak sayılmamıştır. Yalnız bildiğim kadarıyla "lan" sözcüğü AİHM' e kadar uzanmıştır. Bana göre hakaret sayılmaması gerek.
-
İşveren veya işveren yetkilileri tarafından işçiye "defol git" denirse, bunun anlamı işçinin işine işveren tarafından son verilmesi demektir. Bu konuda Yargıtay 9. HD'nin kararı var. Ama bu sözleri yetkili olmayan bir kişi söylemişse bu durumdan işe son verilmiş anlamı çıkmaz. Zaten yetkili olmayan bir kişinin "defol git" şeklindeki sözlerine işçi uymak zorunda da değildir. Selamlar.
-
Asıl sorum, bu kişiye "defol" diyerek hakaret etmiş sayılır mıyım?
-
"Defol git" demenin ceza hukuku anlamında hakaret oluşturması kanımca mümkün değil. Ancak, sizden işyerinde savunma istendiğine göre, bunu ceza hukuku anlamında değil de işyeri disiplin kuralları açısından savunma istemişlerdir diye düşünüyorum. Davranışınız işyerinde huzuru bozucu nitelikte ise işyeri iç düzenlemeleri açısından disiplin cezasını (örneğin, uyarı, kınama vs. gibi) uygulayabilirler. Ya da sizin yapacağınız savunmada bu sözü söylemek durumunda kaldığınızı ve hakaret amacı taşımımadığınız konusunda ikna edici olursa herhangi bir disiplin cezası uygulanması da söz konusu olmayabilir. Haricen verilebilecek bilgiler ancak bu kadar olabilir. Selamlar.
-
Yanıtınız için teşekkür ederim. Benim için yeterince açıklayıcı oldu. İyi çalışmalar dilerim.