Evlatlıktan red durumunda miras
Merhaba;
tapusu benim üzerimde olan evimi satılığa çıkardım.
Ailem de o evi satarsan evlatlıktan reddederim dedi.
Evlatlıktan red için bu sebep yeterli midir?
Mahkeme kararıyla evlatlıktan reddedilirsem, miras hakkım ne olur?
Cevap verecek arkadaşlarımdan ricam, şu madde şu kanun olarak değil de, net açıklama olarak (mesela;''bütün evlatlık hakların biter veya bitmez gibi '' ) cevap verirlerse çok sevinirim.
Ben böyle bir kararın iptalini sağlayıp miras haklarımı kazanabilir miyim?
İlginize teşekkür ederim.
Re: evlatlıktan red durumunda miras
Medeni kanuna göre evlatlıktan red gibi bir durum yoktur.
Mirastan çıkarma durumuna yerverilmiştir.Mirastan çıkarma işlemi aşağıdaki durumlarda yapılabilir.
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.
-Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.
-Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.
Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.
-Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.
-Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.
Re: evlatlıktan red durumunda miras
sayın erdoğan kırcalı; ilginize teşekkür ederim.
cevabınızdan şu çıkartılabilir mi? yani evimi satmak; ''1-mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç'' veya ''2-aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmeme'' olarak görülemez değil mi?
evimi satmak benim en doğal hakkımdır.
o halde kendi evimi satma durumunda yukarıdaki 2 durum da gerçekleşmediği için ev satma konusuyla, mirastan çıkarma davası açamazlar.
aile hukukundan doğan yükümlülükleri maddeler halinde sıralayabilir misiniz? bunların ne olduğunu öğrenmek istiyorum.