Merhaba
özel Bir şirkette çalişiyorum Ve 7 Senedir Verilen Bayram Ikramiyeleri Kaldirilacakmiş.bu Durumda Işçilerin Kanuni Haklari Nelerdir?işveren Bu Hakka Sahip Midir.?
Işçi Olarak Neler Yapabiliriz?
Teşekkür Ederim
Sezen Sayin
Printable View
Merhaba
özel Bir şirkette çalişiyorum Ve 7 Senedir Verilen Bayram Ikramiyeleri Kaldirilacakmiş.bu Durumda Işçilerin Kanuni Haklari Nelerdir?işveren Bu Hakka Sahip Midir.?
Işçi Olarak Neler Yapabiliriz?
Teşekkür Ederim
Sezen Sayin
Süreklilik arz eden ödemeler kazanılmış haktır.Bu hakkın tek taraflı kaldırılması kanunlara aykırıdır.
Daha önceki yıllarda yapılan ödemeler ikramiye adı altında yapıldı ise,bu ikramiyeler düzenli olarak verildi ise ve en önemlisi bu durumu belgelerle ispatlayabiliyorsanız;
ikramiye ödeme zamanı geldiğinde ödenmeyen ikramiyenizin ödenmesi için noter kanalıyla işverene ihtarda bulunursunuz.Ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
Erdoğan Bey
Verdiğiniz Bilgiden Dolayi Teşekkür Ederim.fakat öğrenmek Istediğim Bir şey Daha Var Işveren Israrci Olursa Ikramiyeyi Kaldirmak Konusunda,işçi çikiş Isteme Hakkina Sahip Mi?yada Tazminat Hakeder Mi?yani Budurumun Işverence Prosüdürünü De öğrenmek Istiyorum.
Teşekkürler.
Çıkış isteme hakkı nedir bilmiyorum
Süreklilik kazanmış ikramiye uygulamasını işveren,çalışanların da onayını almadıkça tek taraflı olarak kaldıramaz.
Ödemezse siz ihtarda bulunup ödemesini istersiniz,
İşveren ödemezse haklı nedenle iş kanunu 24. II/ h maddesine göre sözleşmenizi fesheder,işverene kıdem tazminatı ve ikramiye hakkınız için dava açarsınız.Dava sürecinde haklılığınızı ispat edebilirseniz, mahkeme sonucunda kıdem tazminatı ve ikramiyenizin ödenmesine karar verilir.
Merhaba konu baya bi eski olduğu icin ben tekrar sormak istiyorum bu islemde ayni kanun dahale gecerlimi? Suanda asgari ucretin 1300 olacağı belli birsey ve benim calistigim özel sirket asgari ucretin 3/1 i kadar her ay ikramiye veriyor. Suanda asgari ucret 1300 olunca 1700 lirayi aşkın ucret almamiz gerekiyor. Isveren bu konuda herhangi bir kisitlamaya gidebilir mi veya ikramiyeyi kaldirabilir mi?
Bordro imzalıyor musunuz?
Bu "ikramiye" bordronuzda nasıl görünüyor? (Oranlar yazıp kafanızı karıştırmak istemedim, Asgari ücret net 1000 lira ve ikramiye 300 lira olarak yazdım)
1000 TL maaş + 300 TL ikramiye
şeklinde mi
1300 TL maaş mı?
Bordro imzalatmıyorlarsa bir bordro isteyin, bankadan lazım v.s. deyin.
Evet aynen öyle dediğiniz gibi oluyor ve ikramiyenin bordrosu zaten ayri imzalaniyor. Yani hem maaş hem ikramiye bordrosu aliyoruz ve bunlari alırken imzaliyoruz.
Edit: 1000tl maaş 300tl ikramiye şuanda. Zam olunca 1300 maaş 400tl kusur ikramiye olmasi gerekiyor. Bizde tedirgin olduk kaldırabilir mi diye.