Çözüm isteyen bir miras konusu
Miras hukukuna vakıf Sayın Arkadaşlar aşağıdaki problemi çözümleyemedim.Yol gösteren arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum:
Bir erkek, eşi vefat etti (2 çocuk sahibi ve bu çocuklar evliler) yeniden dul (eşi vefat etmiş) bir hanımla (1 çocuk sahibi ve evli) resmen evlendi.
Eşler erkeğe ait bir evde ikamet etmektedirler.Kadının eski eşinden ve/veya kendi anne babasından kalmış mirası da olabilir.
Eşlerden biri vefat ettiğinde diğer eş ve çocuklarına düşecek mirasın dökümü nasıl olabilir? Bu durum erkek yada kadının daha önce vefat etmesine göre değişiklik arzeder mi?
Saygılarımla.
Re: Çözüm isteyen bir miras konusu
Alıntı:
Melih Kerem rumuzlu üyeden alıntı
Miras hukukuna vakıf Sayın Arkadaşlar aşağıdaki problemi çözümleyemedim.Yol gösteren arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum:
Bir erkek, eşi vefat etti (2 çocuk sahibi ve bu çocuklar evliler) yeniden dul (eşi vefat etmiş) bir hanımla (1 çocuk sahibi ve evli) resmen evlendi.
Eşler erkeğe ait bir evde ikamet etmektedirler.Kadının eski eşinden ve/veya kendi anne babasından kalmış mirası da olabilir.
Eşlerden biri vefat ettiğinde diğer eş ve çocuklarına düşecek mirasın dökümü nasıl olabilir? Bu durum erkek yada kadının daha önce vefat etmesine göre değişiklik arzeder mi?
Saygılarımla.
Buna benzer sorulara daha önce de defalarca cevap verdim. Forumda biraz arama yapsanız en az 20 benzer konu bulabilirsiniz.
Özetle altsoyu (çocuğu, torunu) olan birinin mirasçısı eşi ve çocuklarıdır.
Eşinin çocukları -eğer evlatlık almadıysa- mirasçı değildir.
2002 yılından sonra evlilik birliği içinde edinilmiş mallar eşler arasında eşit paylaşılır. Yani eşlerden birinin vefatı halinde, bu eşe ait, 2002 yılından sonra ve evliyken alınmış bir edinilmiş mal varsa bunun yarı değeri diğer eşe verilir.
Kalan mal varlığı ise miras olarak paylaşılır.
Eşin miras payı 1/4'tür.
Adam önce vefat ederse, kadın önce 2002 yılından sonra evlilik içinde edinilmiş malların yarısı kadar para veya mal alacak, kalanın 1/4'ü miras olarak kadına, 3/8'i adamın bir çocuğuna, 3/8'i adamın diğer çocuğuna kalacaktır.
Adamın çocuklarından biri önce vefat etmiş olursa ona kalacak pay çocuklarına eşit paylaştırılır. Adamın çocuklarından biri çocuk sahibi olmadan vefat ederse onun payı diğer çocuğa kalır.
Adamın çocukları kadının mirasçısı olmadığı için, adamdan kadına kalan mallar daha sonra kendi mirasçılarına yani çocuğuna kalacaktır.
Eğer kadın önce vefat etseydi, adam ondan 2002 yılından sonra evlilik içinde edindiği mallardan doğan 1/2 katılma alacağını alacak, ardından kalan maldan 1/4 miras alacaktı. Kadının mirasının 3/4'ü de kendi çocuğuna kalacaktı.
Kadından adama geçen mallardan da kadının çocuğu hak sahibi olmayacaktı.
Re: Çözüm isteyen bir miras konusu
[QUOTE=sdt23;181611]Buna benzer sorulara daha önce de defalarca cevap verdim. Forumda biraz arama yapsanız en az 20 benzer konu bulabilirsiniz.
Sayın Arkadaş'ım,
Cevabınız için teşekkür ederim.Siteminizde haklı olabilirsiniz, ancak ben bulamadım.Yine de gösterdiğiniz incelik için çok teşekkürler.
Saygılarımla.