Yurt Dışı Askerlik Tecili
Merhaba , ismim Kadir Eryuzlu
3 Senedir Ingilterede yasamaktayim. Askerligimi yurt disinda yasal olarak oturumum ve calisma iznim oldugu icin tecil ettirdim fakat , meslegim nedeniyle devamli yurt disina cikmak durumundayim yaklasik 1 ay sonra baslayacak. Gitmem gereken ulkeler arasinda Turkiye misir pakistan srilanka var. Sormak istedigim soru yasal proseduru inceledigimde en fazla turkiyede 6 ay kalabilecegim yaziyor. aksi halde ilgili mevzuat geregi askere alinmam soz konusu , fakat ben ingiltereye donmeden turkiyeden misira gecme olasiligimda var. veya baska bir ulkeye. Isim tekstilde fason takipcilik. Yani uretimde olan bir urunun paketlenip gonderilmesine kadar basinda durup kontrollerini yapiyorum. Bundan dolayi mesela 3 ay turkiyede kalsam 2 ay baska bi ulkede ve ingiltereye 6 ay dan daha fazla cesitli ulkelerde kalsam tecilim bozulabilirmi.?
Ayrica calistigim sirketin ne is yaptigini kanitlayip izin alma gibi bir durumum soz konusu olamazmi?
Ozetlemek gerekirse , Turkiye de gecirdigim sure 1 takvim yili icinde 6 ayi gecmedigi surece sorun cikarmi? Yani ingiltereye gitmek yerine baska bi ulkeye giris cikis yapsam ve tekrar turkiyeye gitsem bu 6 aylik periyot tekrar bastan baslarmi?
Tesekkurler
Re: Yurt Disi Askerlik Tecili
Sayın kadireryuzlu ;
Kanun açık sanırım yorumunuzda bir hata var. Kesintisiz aynı iş yerinde çalışmaktan kasıt o şehirden çıkmadan çalışmak demek değildir. Aynı şirkette kesintisiz çalıştığınızın belgelenmesi demektir. Siz isterseniz samanyolunda bir başka gezegene gidin o şirket adına gittiğinizi kanıtladığınız sürece o ülkede kesintisiz çalışma şartını gerçekleştirmiş olursunuz... Samanyoluna nasıl gidip geleceğiniz Ne TSK yı Ne de yargıyı bağlar...
Dolayısıyla görev icabı geçirdiğiniz süre şirket çalışmanızda kesintiye yol açmayacağından siz o ülkede o şirkette çalışıyor gözükeceksiniz.
Ben bunu biliyorum. Evet yorum farki var ne yazdigim adam gibi anlasilmiyor neredeyse. Kanun maddesinde su yaziyor.
b. Bir takvim yılında (01 Ocak-31 Aralık tarihleri arası) temel askerlik eğitiminde geçen 21 günlük süre hariç olmak üzere toplam olarak altı aydan fazla süre ile yurt içinde bulunmamak,
Mesela ben 2009 sene basinda 3 ay gittim tr ye. malim bitti islemini yaptim gonderdim. ordan geri ingiltereye dondum. 7.ci ayda tekrar gonderdiler. 3 veya 4 ay daha. ozaman napicam. 6 aydan uzun kalma giris cikis yapmadan mi ? yoksa toplamdami anlamis degilim. Heryere soruyorum net bi cevap alamadim. Cok kisa bir surem var hayatimin is teklifini tepmek uzereyim cunki kanundna emin degilim yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Kisaca sordugum turkiyede 6 aydan uzun giris cikis yaparak kalabilirmiyiz ayni sene icinde?
Sanirim hic kimsenin konu hakkinda tam bilgisi yok ilgili mevzuata bakiyorum cumle hem cok acik hemde cok yoruma acik , ne oldugunu anlayamadim tam olarak.
Bulunduğunuz ülke iki yıllık ertelemeye tabi ülkeler arasında ise, askerliğinizin erteli bulunduğu sürelerde bir takvim yılı ( 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arası) içinde toplam olarak altı aydan fazla süre ile (altı aylık ertelemeye tâbi ülkelerde bulunanlar için erteleme süresinin toplam olarak yarısından fazlasını) Türkiye'de kaldığınızda,
ertelemeniz iptal edilir ve yurt içinde durumunuza uygun askerlik işlemine tâbi tutulmanız gerekir.
Defalarca okudum ama , giris cikis yapmanin bu sureyi sifirlayip sifirlamayacagini anlayamadim. Sonucta ben yurt disinda calisiyorum maasim ordan odeniyor , gerekli evraklarim elimde , her turlu kanitimda var. Bununla ilgili ne yapabilirim arkadaslar Lutfen bilgili arkadaslardan birisi ilgilenirse. Hayatta boyle isler bi kac defa geliyor heralde. Bende onlardan birini kaybetmek uzereyim cevaplarinizi bekliyorum.
Ek olarak ben yurt disinda calisma suresi olarak 3 yili doldurdum hatta 6 senedir calisiyorum. Bedelli hakimda dogdu. Ama suan icin gidipte 1 ay askerlik yapmam imkansiz. Yani bunu nasil kanitlayacam. Birisi yardimci olsun boyle degil desin cidden cok ihtiyacim var.
Konsolosluk sizden çalışma ve oturum belgesi yanısıra şirket bilgileri isteyecektir. Siz hangi ülkenin çalışma ve oturumunu gösterebilirsiniz bu durumda. Eğer İngiltere'de çalışıyorsan ingiltere'de 6 ay 1 gün kalman gerekiyor.