Yanlış Bölgeye Ameliyat Yapılması Sonucu Dava Açma Hakkı
izmir de özel bir hastanede kıl dönmesi ameliyatı oldum 10 gün hastanede kaldım bugün dikişleri aldırmaya gittiğimde üzücü haberi aldım.sorunlu bölgenin biraz yukarsında ki iltihaplı bölgeye cerrahi işlem yapmışlar sorunlu bölgede herhangi bir iyileşme yok.15 gün çalışamadım izinliydim.doktorda yanlışlığa hiçbirşey diyemedi.şimdi bu özel hastaneye dava açma hakkım olabilir mi?olursa ne tür yollarla ve nasıl bir dava açma hakkım var?yardımcı olursanız sevinirim.
Re: Yanlış Bölgeye Ameliyat Yapılması Sonucu Dava Açma Hakkı
Hekimin kusuru “ihmâl” olarak karşımıza çıkar.Hekim;tedavi sözleşmesinden doğan ve yerine getirmesi gereken yükümlülüklerinden birini ihmâl ettiği takdirde kusurlu sayılır.
İhmâlin olup olmadığı ilke olarak objektif ölçütlere göre belirlenir. Yani normal ve makûl bir hekimin göstereceği özen dikkate alınır.Bu nedenle,hekim hatası sonucu uğradığınız zararlar nedeniyle olayın müsebbibi hekim hakkında dava açabilirsiniz.
Hastanın hekimden maddî ya da mânevî tazminat talep edebilmesi için hekimin kusurlu olması yetmez; bir zararın da vuku bulmuş olması gerekir.Hekimin davranışı hayat tecrübelerine göre kusurluysa ve zararı meydana getirmeye elverişli ise, kusur ve zarar arasında neden sonuç ilişkisinin olduğu kabul edilir.
Tüm bu koşullar gerçekleştiği takdirde hekim, tedavi sözleşmesini ihlalden dolayı hastaya karşı sorumlu duruma düşer. Hasta, sözleşmeye aykırılıktan dolayı tazminat davasını zararın meydana geldiği andan itibaren Borçlar Kanunu md. 126/4 uyarınca 5 yıl içinde açmazsa dava zamanaşımına uğrar.
Hekim çoğunlukla maddi tazminat ödemeye mahkûm edilir. Tazminatın miktarı hesaplanırken, meydana gelen zararın hastanın malvarlığı üzerindeki etkisi dikkate alınır. Hasta, bu tedavi sürecinde mesleğini icra edemediyse ve mesleğine devam etseydi kazanç elde edebilecek idi ise, yoksun kalınan kâr söz konusu olur ve bu da tazmin edilecek zarara eklenir. Ailenin geçimini sadece zarar gören hasta sağlıyorsa, bunun yakınları da destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler.
teşekkürler hocam ilginiz için.
Ferda Hanım'a ek olarak;
Özel hastahane işleticisi ise BK 100 çerçevesinde sorumludur.Kısacası müteselsil bir sorumluluk sözkonusudur.