Evlenmem durumunda bu borçlar beni etkiler mi?
Merhabalar,
Konu biraz uzun. Özetlemeye çalışırsam. Evlenmek isteğim kızın işçi babası 2000 yılı dolaylarında erken emekli olarak; emekli ikramiyesi ayrıca neyi var neyi yoksa satarak ve hatta banka kredileri çekerek borsa oynuyor ve batıyor. Adanım şu anki duyduğum durumu;
* 500.000 YTL civarında bankalara borç ve haciz.
* Emekli maaşına haciz (sanırın 1/3 kadarına)
* Haciz memurlarından, bankalardan ve hatta muhtardan bile kaçarak yaşıyor.
Ailem en büyük gerekçe olarak bu durumu göstererek bu borcun adamın kızına, eğer evlenirsek bana ve hatta aileme kadar etki edeceğini öne sürmekteler. Kızdan da dinlediğin; onların araştırması; mirası redderek hertürlü haktan feregat ederek babanın bu borcundan etkilenmeyecekleri yönünde.
Arada kopan fırtınaları anlatmadan konunu özeti yukarıdaki gibidir. Konu hakkında bilgisizlikten ve olasılıklardan dolayı oldukça bozuk bir psikolojiye büründüm.
Konuya hakim olan değerli forum üyeleri; yukarıdaki duruma göre kimin kulaktan dolma bilgisi doğru? Bu borçun cocuklara etkisi nedir? Bu kızla evlenirsem bana ve aileme etkisi nedir?
Gerçekten yardıma ve bilgilendirmeye ihtiyacım var. Lütfen ilginizi konuya eksik etmeyin.
Teşekkürler
Emre
Re: Evlenmem durumunda bu borçlar beni etkiler mi?
Merhaba,
En azından konuyu başka kaynakalardan araştırabilmem için bahsettiğim yukarıdaki konu hangi başlık altında incelenir?
Borç kişiseldir. Kanunen başkasından tahsil edilemez.
Adamın vefatı halinde borcu üstlenmek istemeyen mirasçıları, dolayısıyla kızı 3 ay içinde miras reddi yapmalıdır. O tarihte kızın reddetmesi sonrasında mirasçı olacak kişiler de (mesela müstakbel çocuklarınız) takip eden 3 ay içinde ret işlemi yapmalıdır.
Miras reddi ile ilgili hükümler medeni kanunun 605. ve takip eden maddelerinde yer almaktadır:
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=3