Yüksek maaş almama rağmen Sigortam askari üzerinden yatırılmakta
Merhaba değerli Hukuki forum üyeleri 2001 yılından beri kesintisiz olarak bir dış ticaret şirketinde çalışmaktayım ve maaş olarak 1000 dolar almaktaydım ama son 2 aydır işverenlerim çeşitli nedenler öne sürerek maaşımı 800 ytl ye düşürdüler doğal olarak bende bu maaşa çalışmak istememekteyim ve ayrılmak istiyorum.Benim sorum şu ki maaşım 1000 dolar olmasına rağmen sigortam yıllardır askari rakamdan yatmaktadır ve ben maaşımı düşürdükleri için işten ayrıldığımı bahane ederek kıdem tazminatı almak istiyorum ama öncelikle maaşımın 1000 dolar olduğunu ve şirketin ilegal olarak bunu askariden gösterdiğini kanıtlayıp akabinde çıkışımda kıdem tazminatı talep etmek istiyorum.Bu tür bir işlem için nasıl bir yol izlemem gerekiyor ve sırasıyla hangi makamlara şikayette ve ihbarda bulunmam gerekiyor?
Re: Yüksek maaş almama rağmen Sigortam askari üzerinden yatırılmakta
Eklemek istediğim başka bir hususta iş yeriyle ilgili hiç bir yazılı anlaşmam veya iş akdim yok.Ve maaşlarımızı elden alıp makbuza imza atıyoruz ama şirketin ön muhasebe kayıtlarında şirketten nekadar maaş aldığım yazıyor yani 1000 dollar.Lütfen bu konuyla ilgili değerli önerilerinizi ve fikirlerinizi esirgemeyin.
Maaşınızın düşürülmesini ve sigortanızın düşük ücretten yatırıldığını kanıtlamak konusunda kendinize güveniyorsanız bu sebepleri gerekçe göstererek işten ayrılıp kıdem tazminatı istemeniz mümkündür. Selam.
Merhaba Sayın Av. Abbas Bilgili,
21 Eylül 2007 tarihinden itibaren Türkiye'nin önemli bir hazır giyim firmasında mağaza müdürlüğü yapıyorum.03 Haziran 2008 tarihinde firma sahibinin yaptığı rutin sayılabilecek bir kontrol sırasında 4 adet askılanmış ürünün üzerinde indirimli fiyatı yazmadığı gerekçesiyle yine firma sahibi tarafından sözlü olarak işten çıkarıldım.Çıkarılma nedenim firmanın iş akdi feshini gerektiren mevzuatlarından hiçbirine uymuyor,yani,herhangi bir ahlaka aykırı davranışım yada yüz kızartıcı suçum mevcut değil,hatta prim sistemiyle çalıştığımız mağazada göreve geldiğim aydan itibaren her ay hedeflerimizi tutturuyor,buna bağlı olarak prim almaya hak kazanıyoruz.Uzun lafın kısası anlık bir ego tatmininin kurbanı olduğumu düşünüyorum ve firmada en üst kıdemden alt kıdeme kadar herkes tarafından sevilen bir personel olduğum için diğer tüm personeller de bu konuda beni savunuyor ve benim gibi düşünüyorlar.Bu olay olduktan sonra ben de Sayın Orbit gibi maaş ödemelerimi ve ssk primlerimi mercek altına aldım.Ben şu anda 1500 ytl maaş alıyorum fakat şirkete gelen aylık maaş bordrolarında bu rakam 650 ytl olarak görülüyor.diğer mağaza müdürleriyle konuşup bu kadar kurumsal bir firmanın nasıl bunu yapabildiğine bir cevap aradım,ama onlar işlerini kaybetme korkuları nedeniyle sessiz kalmayı tercih ettiler.Benim artık kaybedecek bir şeyim kalmadığı için bu işi sonuna kadar götürmeye kararlıyım.Ben 8 aya yakın bir süredir bu firmadayım ve aldığım maaşı kanıtlayabilirim.Bu şartlar altında onlarla önce sözlü bir anlaşma yoluna gitmeyi düşünüyorum.Aksi halde hukuki yollardan kararlılığımı göstermeyi düşünüyorum.Sizce, onlardan, ssk primlerimi az ödemek için bana verdikleri yalan maaş miktarının tazminatını nasıl tahsil edebilirim,eğer hukuki aşamaya geçersek ve bunu kanıtlarsam ne kazanırım?
Şimden herşey için sonsuz teşekkürler
Saygılarımla
Uyum Özgen