Doktoraya basliyacağım ama askerlik sorunum var.
Merhabalar. 1976 dogumluyum. 2003 yilinda yuksek lisanstan mezun oldum. 5 yil yurt disinda kaldiktan sonra yurda dondum. ama bu bes yil suresi icinde askerlik ile ilgili herhangi bir tecil yaptirmadim konsolosluktan. onumuzdeki eylul ayinda doktoraya basliyacam ama kayit yaptirmam icin askerlik durum belgesi isteniyor. simdi Asal`in web sayfasindan askerlik kanuna baktim; "Eger yoklama kacagi iseniz ve en son mezun oldugunuz bolumden daha ust seviyede bir egitim alacaksaniz (mesela master bitirip doktoraya baslamak gibi) size askerlik subenizden SADECE kayit olmak amaci ile bir belge verilir" yaziyor. Acaba burdaki sadece ibaresi benim o belge ile okula kayit olup ondan sonra askere gitmem gerektigi seklindemidir. Yoksa okula kayit olduktan sonra askerligimi tecil etme imkanim varmidir.
Yada genel olarak benim askerlik yapmadan doktoraya baslama sansim bu kosullar altinda varmidir.
Simdiden tesekkur eder calisma hayatinizda basarilar dilerim.
Re: Doktoraya basliyacağım ama askerlik sorunum var.
Sayin pyrimidin,
Su an 32 yasindasiniz. (Askeriye, yas hesabinda aya bakmaz, yil uzerinden hesaplar, ister ocakda dogmus olun, ister aralikta). Yuksek lisans ve doktora icin verilen maksimum yas siniri 33 dur. Yani hic kacak, bakaya olmasaniz bile doktora okumaniz mumkun degil gozukuyor, en azindan gerekli olan tecili alamayacaksini. Burada istisnai durum olarak ülke icin kritik bilimsel calismalar icin ozel izin ile 36 yasina kadar sure veriliyor. En iyi ihtimalle, ki buradan emin degilim, kayit olsaniz bile 1 sene okuyabileceksiniz. Ayrica, daha onemli bir durum var ki, 2003 de yuksek lisanstan mezun oldunuz cve hic bir islem yapmadiginza gore su an bakaya durumundasiniz, ve 2003 den beri 5 sene gectigi icin agir yaptirimlari olabilir.
Re: Doktoraya basliyacağım ama askerlik sorunum var.
Konsolosluktan belge alabilirseniz durumunuz yasallaşır bir sene tecil hakkı alırsınız . Sonrası Allah kerim burası Türkiye. Hali hazırdabir senenin sonu askerlik gitmezseniz bakaya ama eğitim biter bu kısa dönemi etkilemez yedeksubaylığı etkilemez kanun değişir yana yatar çamura batar... Zor tercih...