Sözleşme tarihi üzerinde oynanması ve fesih
İyi günler ve iyi çalışmalar.Ben özel bir kurumda rehber öğretmen olarak çalışmaktayım.Bu kurumla bendeki sözleşmeye göre 03.03.2008 tarinde başlayan bir sözleşmem var ancak yaptığım araştırmalarda sözleşme tarihinin benim bilgim olmadan 31.03.2008 olarak değiştirildiğini gördüm.Bu durumu öğrendiğim resmi kurum (ilçe milli eğitim müd.) bu değişikliğin yeni çıkan yönetmelik nedeni ile yapıldığını, elimdeki sözleşmenin başlangıç tarihinin önemli olmadığını belirtti.Onlara bu konu hakkında bilgim olmadığını ve bana söylemenden, onayımı almadan değiştirdiklerini söyledim.Bu konu hakkında onların bir yetkisinin olmadığını söylediler.Kurumun sorumluluğunda olduğunu söylediler.İş yasasına görede kurum bana bildirmek zorunda ancak bunu yapmadı.Ayrıca istifa edeceğimi söylediğim de tehditle karşılaştım.Sorum şu şekilde yönetmelik veya kanuna göre sözleşme tarihim değiştirilse dahi bana bu konuda bilgi verilmesi ve onayımın alınması gerekmez mi? Kurumdan ayrılmayı düşünüyorum. Bunu geçerli bir neden olarak ileri sürebilir miyim istifa dilekçemde?
Ayrıca istifa dilekçemde yukarıda yazan nedenler yerine özel sebepler nedeniyle ayrılmak istediğimi belirtsem bu durum bana zarar verir mi?Yani kurum madur olduğu için suç duyurusunda bulunabilir mi?Bu konu çok önemli çünkü çalışma iznim eğer şikayetçi olurlarsa 1 yıl süre ile elimden alınabilir.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.
İyi Çalışmalar.
Re: Sözleşme tarihi üzerinde oynanması ve fesih
Kurumun sizinle imzaladığı 03.03.2008 başlangıç tarihli sözleşmenin bir nüshası elinzide mevcut ise sonradan yaptıkları değişikliği kanıtlamanzı mümkün görünüyor. Bu da sizin için haklı işten ayrılma sebebidir. Sizinle imzalanmış bir sözleşme üzerinde tek taraflı oynanarak (tahrifat yaparak) değişiklik yapmak heme geçersizdir ve hem de hukuka aykırılık teşkil ettiğinden, bu sebebi ileri sürerek işten hemen ayrılabilirsiniz. İstifa dilekçenize "özel sebepler" değil, "sözleşmede benden habersiz ve onayım olmadan değişiklik yapıldığı için" şeklinde sebep göstermeniz isabetli ve gereklidir. Kolay gelsin, selamlar.