Eşime kalacak olan Miras ne olur?
Merhaba,
Konu biraz karışık olduğu için madde madde anlataya çalışacağım. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
- Evliyim ve çocuğumuz yok.
- Evlilikten sonra edinilen benim üzerime bir evimiz var.
- 2006 yılında annem vefat etti ve annemden kalan henüz paylaşmadığımız 3 ev var.
- Anne bir 3 kardeşim, baba bir 15 kardeşim var. 15 kardeş 2 ayrı annedendir.
Şu anda Lösemi tedavisi görüyorum.
Sorum ise şu; Bana birşey olduğunda eşime kalacak olan miras ne olacaktır. Evimin ve annemden kalan miras haklarımın eşime kalmasını istiyorum. Bu olabilir mi?
Re: Eşime kalacak olan Miras ne olur?
Alıntı:
skymoon rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Konu biraz karışık olduğu için madde madde anlataya çalışacağım. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
- Evliyim ve çocuğumuz yok.
- Evlilikten sonra edinilen benim üzerime bir evimiz var.
- 2006 yılında annem vefat etti ve annemden kalan henüz paylaşmadığımız 3 ev var.
- Anne bir 3 kardeşim, baba bir 15 kardeşim var. 15 kardeş 2 ayrı annedendir.
Şu anda Lösemi tedavisi görüyorum.
Sorum ise şu; Bana birşey olduğunda eşime kalacak olan miras ne olacaktır. Evimin ve annemden kalan miras haklarımın eşime kalmasını istiyorum. Bu olabilir mi?
Annenizle ilgili veraset işlemlerini bir an önce yaptırıp paylaşım yapmanızda fayda var.
Sizin çocuğunuz olmadığı için eşinizin miras payı %50'dir. %25 annenizin payıdır, vefat ettiği için annenizden olan kardeşlerinize kalır. %25 babanızındır, vefat ettiyse babanızdan olan kardeşlerinize kalır.
Anne babanın saklı payı vardır, kardeşlerin yoktur. Dolayısıyla babanız vefat ettiyse noterden yapılacak bir vasiyetnameyle tüm malınızı eşinize bırakabilirsiniz.
Ancak babanız hayattaysa bu onun saklı payını ihlal edecektir. İtiraz etmesi halinde geçerli olmaz.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Annenizle ilgili veraset işlemlerini bir an önce yaptırıp paylaşım yapmanızda fayda var.
Sizin çocuğunuz olmadığı için eşinizin miras payı %50'dir. %25 annenizin payıdır, vefat ettiği için annenizden olan kardeşlerinize kalır. %25 babanızındır, vefat ettiyse babanızdan olan kardeşlerinize kalır.
Anne babanın saklı payı vardır, kardeşlerin yoktur. Dolayısıyla babanız vefat ettiyse noterden yapılacak bir vasiyetnameyle tüm malınızı eşinize bırakabilirsiniz.
Ancak babanız hayattaysa bu onun saklı payını ihlal edecektir. İtiraz etmesi halinde geçerli olmaz.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Babam hayatta değil.
Ayrıca aklıma takılan bir konu var; annemden kalan miras hakkım eşime geçmiyor mu? Yada o hakkımı da noterden devredebiliyormuyum. Annemden kalan mirasın şu an için bölüşülmesi imkansız gibi görünüyor.
Anneniz için veraset ilamı çıkarıp, veraset ve intikal vergisi beyannamesi verdiniz mi? En azından bunları yaptırıp 3 evdeki hisselerinizin tapuda intikalini sağlayın. Daha sonra işler daha da karışır.