Doğum izni ücretli izinmi -ücretsiz izinmi
Öncelikle böyle bi ortamda bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Ben forumdaki benzer konulara baktım ama kafam çok karışık anlayamadım.şuan 32 haftalık hamileyim 2003 ten beridir de sigortalı çalışanım. sorularım şunlar;
a-Eğer çalışmaya devam edersem;
1-4 ay boyunca izinli sayıldıgımda maaşımı alacakmıyım
2- Çalışabilmem için hastaneden rapor almam gerekecekmi
3- ssk ile ilgili bi işlem yapacakmıyım
b-Eğer bu hafta normal iznime başlarsam;
1-Doktor raporu veya ssk ile basvuru yapmam gerekiyomu
2-Aynı zamanda işyerinde yetkili benim-izinli oldugum süre içinde ssk pirimleri ödenecekmi iziznlimi gösterilecek
3-maaş alabilirmiyim
4-Eğer maaş alacaksam ssk dan doğum parası istenirmi.
Eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...İlçede ikamet ediyorum. Doktora sordum ama cevap alamadım. Aynı şekilde telefonla ssk ile görüştüm onlarda bilgilendirmedi.
Tekrar teşekekkürler.lütfen yardımcı olun
Re: Doğum izni ücretli izinmi -ücretsiz izinmi
Arkadaşlar lütfen yardımcı olurmusunuz. Burdan başka görüşebileceğim kimse kalmadı..
tabii ki doğum izni ücretli bir izindir.
ancak bu doğum öncesi ve doğum sonrası alınan kısım içindir
ilave olarak 6 ayl doğum izni almak isterseniz o ücretsizdir.
Analık halinde çalışma ve süt izni
MADDE 74.- Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
madde de sizin durumunuz açıkça bilirtilmiş tereddütlrinize cevap vermiştir herhalde
çok teşekkür ederim zekayi bey. peki sigorta için izinli gösterilecek demi?
bide iznimi başlatsam yada devam ettirsem rapor falan almam gerekiyomu? Okuduklarıma göre eğer devam etmez izine ayrılırsam rapora gerek yokbiliyorum ama bazı yerlerde de izine ayrıldığım tarihi hangi hafftada oldugumu dogum yapacağım tarihi belirtir bi yazıyı doktordan alıp işyerine vermem gerektiği yazıyo, eğer çalışırsam çalışabilmeme engel olmadıgına dair doktordan yazı almam gerekiyo..
doğrumu anladım acaba?,
Birde eger devam edersem 37. haftaya kadar mı çalışmak zorundayım.yoksa istediğim hafta kadarmı çalışıp kullanmadıgımı dogum sonrasına aktarabilirm?