-
Hangi DİE oranı
Sayın katılımcılar,
Sitede ve internette araştırdım ama tatmin edici bir neticeye ulaşamadım. Sizlerden yardım bekliyorum.
2005 yılında anlaşmalı olarak boşandım. Anlaşmada her yıl die'nin oranları üzerinden artışı her iki tarafta kabul etti ve öyle devam ediyor.
Sorum şu: Die her ay için beş farklı oran açıklıyor. 100 endeksi, aylık değişim, bir önceki yılın aralık ayına göre değişim,bir önceki yılın aynı aynına göre değişim, oniki aylık ortalamalara göre değişim.
ÜFE oranlarından bu açıklanan enflasyon değerlerinden hangisi baz alınmalıdır.
Karşı taraf her seferinde hangisi yüksek ise onu baz alıyor ve ben her seferinde uğraşmak zorunda kalıyorum. Bu uygulamada hangisinin alınması gerektiğine dair bir emsal karar,iştihat veya yargıyat kararı varmıdır.
Hepinize çalışmalarınızda başarılar.
Not: Yaptığım araştırmalarda benim vardığım netice devletinde memur maaş zammında dikkate aldığı gibi bir önceki yılın aynı ayına göre artış olmalıdır.
Düzeltme:Yeni bulduğum bir kaynak. 10 Haziran 2006 tarih ve 26194 sayılı Resmi Gazete’de Maliye bakanlığınca yayımlanmış genelge. kira artışında “ÜFE bir önceki yılın aynı aynına göre yüzde değişim oranını geçmeyecek şekilde arttırılır.” İbaresi göze çarpmaktadır.
-
Re: Hangi DİE oranı
Kaç lira nafaka ödüyorsunuz?
Bir önceki yılın aralık ayına göre değişim 12 aylık değil, mesela mayıs ayı için 5 aylık değişimi gösterir.
Esas alacağınız rakam bir önceki yılın aynı aynına göre değişim veya oniki aylık ortalamalara göre değişim olmalıdır. Bunların arasındaki fark da 500 YTL nafaka için 10 YTL'yi geçmez sanırım.
-
Re: Hangi DİE oranı
4 Yaşında bir oğlum var ve halen aylık 317 YTL iştirak nafakası ödüyorum. Eğer bir önceki yılın aynı ayına göre alırsanız %.2.89 Yıllık ortalamalara göre alırsanız ise %10.09 oranında artış yapmak gerekir. Yani aradaki fark 10 YTL'den fazladır. tabi birde bunun aylık artış olduğunu hesaplarsanız ödenecek fark 12 ile çarpılmalıdır.... Tabiki birde şu durum var memur için yapılan maaş zammının %4'te kaldığı ve bunun iştirak nafakası olduğu düşünülürse 4 yaşında bir çocuk için asgari ücretin üzerinde bir nafakanın söz konusu olduğu görülecektir.