Benim yüz kızartıcı suctan dolayı ceza aldım cezam paraya cevrildi oda ertelendi.benim sorunum sicilim hemen silinirmi silinmeden memurluk sınavına girebilirmiyim yada işçi olarak girebilirmiyim.
Printable View
Benim yüz kızartıcı suctan dolayı ceza aldım cezam paraya cevrildi oda ertelendi.benim sorunum sicilim hemen silinirmi silinmeden memurluk sınavına girebilirmiyim yada işçi olarak girebilirmiyim.
Yasaklanmış hakların geri verilmesi
MADDE 13/A-
(1)5237 sayılı TCK dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkumiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için,yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir.Bunun için;TCKnın 53.maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,
a)Mahkum olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık sürenin geçmiş olması,(Benim açıklamam:beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla dediği,mahkeme kararında suç görev sırasında işlendiği için şu kadar daha süreyle hak mahrumiyetine diyor ya,o süreyi de ekledikten sonra üç yıl)
b)Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede kanaat oluşması gerekir.
(2)Mahkum olunan cezanın infazının genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukuki nedenle son verilmiş olması halinde,yasaklamış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilmesi için,hükmün kesinleştiği tarihten itibaren beş yıl geçmesi gerekir.Ancak,bu süre kişinin mahkum olduğu hapis cezasına üç yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olamaz.
(3)Yasaklanmış hakların geri verilmesi için,hükümlünün veya vekilinin talebi üzerine,hükmü veren mahkemenin veya ikametgahının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemenin karar vermesi gerekir.
(4)Mahkeme bu husustaki kararını dosya üzerinde inceleme yaparak ya da C.Savcısı ve hükümlüyü dinlemek suretiyle verebilir.
(5)Yasaklanmış hakların geri verilmesi talebi üzerine mahkemenin verdiği karara karşı,hükümle ilgili olarak Ceza Muhakamesi Kanununda öngörülen kanun yoluna başvurulabilir.
(6)Yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar,kesinleşmesi halinde,adli sicil arşivine kaydedilir.(Yani yetkililerin karşısına hak mahrumiyeti var diye çıkmaz.Burayı ben ekledim)
(7)Yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulması nedeniyle oluşan bütün masraflar hükümlü tarafından karşılanır
NOT:Bu madde Adli Sicil Kanundadır
İyi günler.....