Türkiye'de çalışan yabancı uyrukluların sigorta primlerinin iadesi
Türkiye'de çalışmakta olan ve primleri SSK'ya çalıştığı şirket tarafından ödenen yabancı uruklular, çalışma sürelerinin bitiminde, ülkelerine geri dönerken ödenen SSK primlerini iade alabiliyorlar mı? Ben bir ara birisinin aldığını duymuştum. İnternette konuyla ilgili tatmin edici bir bilgi bulamadım. Bu konuda bilgisi olan var mı?
Re: Türkiye'de çalışan yabancı uyrukluların sigorta primlerinin iadesi
arkadaşlar merhaba,
Soruma hiç kimseden cevap gelmedi. BEnim için gerçekten önemli bir konu. Lütfen bilgisi olan varsa paylaşsın.
Konuyu biraz daha açıklayayım.
Türkiye'de SSK'ya bağlı olarak çalışan AB üyesi vatandaşı olmayan bir kişi, Türkiye'den ayrıldıktan sonra SSk'ya ödenmiş blunan primlerinin kendisine ödenmesini talep edebilir mi?
Bu durumun yapıldığını genelde Almanya'da çalışan Türk işçilerimizden biliyoruz. Vatana geri döndüklerinde ordaki primlerini alabiliyorlar. Aynı şey karşılıklılık açısından Türkiye tarafından da yapılıyor. Ancak bunun şartları nelerdir? Ülke ayrımı var mıdır? Olacağını pek sanmıyorum, çünkü sonuçta primler kazanılmış haklardır. Lütfen acil cevaplarınızı bekliyorum.
Cevap: Re: Türkiye'de çalışan yabancı uyrukluların sigorta primlerinin iadesi
Alıntı:
füsun_k rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar merhaba,
Soruma hiç kimseden cevap gelmedi. BEnim için gerçekten önemli bir konu. Lütfen bilgisi olan varsa paylaşsın.
Konuyu biraz daha açıklayayım.
Türkiye'de SSK'ya bağlı olarak çalışan AB üyesi vatandaşı olmayan bir kişi, Türkiye'den ayrıldıktan sonra SSk'ya ödenmiş blunan primlerinin kendisine ödenmesini talep edebilir mi?
Bu durumun yapıldığını genelde Almanya'da çalışan Türk işçilerimizden biliyoruz. Vatana geri döndüklerinde ordaki primlerini alabiliyorlar. Aynı şey karşılıklılık açısından Türkiye tarafından da yapılıyor. Ancak bunun şartları nelerdir? Ülke ayrımı var mıdır? Olacağını pek sanmıyorum, çünkü sonuçta primler kazanılmış haklardır. Lütfen acil cevaplarınızı bekliyorum.
**
Acaba herhangi bir sonuç elde edebildiniz mi?
Eğer konuyla ilgili tecrübenizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum.