Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
Ben bir kitap yazıyorum. Yazdığım kitapta başka yazarların eserlerinden alıntı yapıyorum. Bazende bir şairin tüm bir şiirini kendi eserimde kullanıyorum. Alıntıların oranı kendi eserimin aşağı yukarı %10'unu oluşturuyor. Yaptığım her alıntı için şair ve yazarlardan izin almak durumunda mıyım?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Saygılar
Re: Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
Sayın Avukat Bey,biliyorsunuz Halk kütüphanelerinde her tür roman,hikaye,ilmi eser vb. fikri mülkiyete söz konusu kitaplar vatandaşa ödünç veiliyor.Bu durum sizce telif hakkı sahibinin mali haklarını ihlal durumu oluşturmuyor mu?Açıkcası,burada telif Hakları kanununa aykırı bir durum söz konusu değil mi?Cevaplarsanız memnun olarum.İsmail
Alıntı:
ismailabi rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Avukat Bey,biliyorsunuz Halk kütüphanelerinde her tür roman,hikaye,ilmi eser vb. fikri mülkiyete söz konusu kitaplar vatandaşa ödünç veiliyor.Bu durum sizce telif hakkı sahibinin mali haklarını ihlal durumu oluşturmuyor mu?Açıkcası,burada telif Hakları kanununa aykırı bir durum söz konusu değil mi?Cevaplarsanız memnun olarum.İsmail
Merhabalar..
Kisisel yararlanma amacini asmadigi olcude eserden yararlanmak mumkundur..
Siirin izinsiz olarak eserde yayinlanmasi hem maddi hem manevi haklara dokundugu icin burada durum biraz daha farkli..
Saygilarimla.
Sayın ilgililer 22.2.2008
Eserlerden yararlanma konusunda doğru bilgilerle eserlerlerden yararlanmaya çalışanların aydınlatılması kaliteli eserler verilmesi açısından çok önemli.Bu konuda söyleyeceklerim var.Yanlış söylersem uyarmanızı rica ediyorum. Çok sayıda sorum olacak.Bu sorularımdan birini şimdi soracağım.Eğer cevap alamazsam nereden öğrenebilirim.Bana yardımcı olabilir misiniz? Bir eserden yararlandığınız zaman eserin adını, yazarını, basıldığı yeri, yılını ve yararlanılan kısmı belirtmeniz gerekiyor. Bazı kitaplarda dergilerde kaynakça göstererek dahi yararlanamazsınız diye yazıyor. Bu yazıya rağmen kaynakça göstererek yararlanabilirsiniz diyorlar.
Akçaağaç