"İnşaat nizamı" değişikliğine itiraz
2007 yılı Nisan ayında belediyeden aldığım imar durumunda inşaat nizamı "bitişik nizam" olarak verilmişti. Daha sonra adada 18. madde uygulaması yaptım. 18. madde uygumasına başlamadan önce adadaki 7 parselde ruhsatlı bina vardı. Uygulama sonrası köşe parsel şeklinde arsam çıktı. Adada toplam 11 parsel oluştu ve bunlardan 7 tanesi uygulamadan önce ruhsatlandırılmıştı. Ruhsatlı 7 parselde bitişik nizam olarak yapılmış 3 tane köşe parsele de tamamına inşaat verilmişti. Ayrıca arsamın olduğu adaya komşu olan 5 adada da bitişik inşaat nizamı uygulanmıştı. Ancek 2008 mart ayında belediyeden aldığım imar durumunda arsama " ayrık nizam" imar durumu verildiğini gördüm. Köşe parsel koşulu ile tamamına inşaat almam gerekirden arsanın %60 ı bahçe olarak bırakılmış. Belediyeye verdiğim itiraz dilekçesi de reddedildi.
İdare mahkemesine dava açtığım taktirde dava iki sene sürecek ve iki sene boyunca arsayı satamayacağım ve inşaat yapamayacağım. Arsayı maddi nedenlerle satmak zorundayım. Dava sürecinde arsayı değerlendiremeyeceğim için dava sonucunda hakkımı alacağımı bilmeme rağmen dava açmayı düşünmüyorum. Ancak arsanın bu şekilde belediyece heder edilmesini de istemiyorum.
Bayındırlık Bakanlığı'ndaki bir birime şikayet etmem halinde durumun inceleneceğini ve belediyeye imar planı lejantına uymaları yönünde yazı alabileceğimi ve sorunumun çözülebileceğini öğrendim.
Bu durumda Bayındırlık Bakanlığı'nın hangi birimine baş vurmalıyım.
İyi akşamlar.
Re: "İnşaat nizamı" değişikliğine itiraz
Bayındırlık Bakanlığının, belediyeler üzerinde imar planlarından kaynaklanan bir vesayeti bulunmamaktadır. İmar planları konusunda belediyeler yetkili ve görevlidir. Bir imar planındaki bir hükmü kabul etmediğiniz takdirde, bu hüküm belediyece düzeltilmediği sürece idare mahkemesinde dava açmaktan başka yolunuz yok.
BAYINDIRLIK BAKANLIĞI Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü - İmar Uygulama Daire Başkanlığı
http://www.bayindirlik.gov.tr/turkce...Birim=14&ID=26
Benim sorunum imar planı ile ilgili değil. Sorun belediyenin mevcut imar planını uygulamayıp keyfi uygulama yapmasında. İmar planına aykırı imar durumu verdiler. Böyle bir durumda Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü - İmar Uygulama Daire Başkanlığı benim lehimde bir yazı verirse belediye imar müdürlüğü buna uymak zorunda mıdır? Benim öğrenmek istediğim budur.
Belediyelerin klasikleşmiş uygulaması; idare mahkemelerindeki yargı sürecinin uzun süreceğini bilmeleri nedeni ile işi yokuşa sürerek vatandaşı gayriresmi yollarla işi halletmeye zorlamaktır. İdare mahkemesinde dava açtığım zaman iki sene boyunca arsayı değerlendirmem (satmam veya kat karşılığı vermem) mümkün değil. Malesef haklı da olsanız Türkiye'de mahkemelik oldunuzmu herşey çok zor...!!
Belittiğiniz sitedeki ilgili daire görev yetkilerini sayarken "Yapmak" ve "Yaptırmak" fiillerini kullanmışlar.Eğer onları haklılığınız hakkında ikna ederseniz;"Yaptırmak" yetkisini kullanacaklar demektir.
İyi geceler...
Forumda geçen konuyla ilgili; aşağıda yazacağım durumlarda belediyeden tazminat alıp alamayacağım konusunda avukat arkadaşlardan yorum bekliyorum. Yorumlarınız belediyelerce mağdur edilen birçok insan için çok önemli olacak.
1) Belediyece tarafıma verilen yalnış imar durumu sonucu arsamın değeri %50 oranında azaldı. Bu halde arsayı X tarihinde sattıktan sonra idare mahkemesinde belediyeye dava açıp imar durumunu mahkeme kararı ile düzelttirsem ve müteakibinde belediyeye tazminat davası açsam; tazminat olarak da yalnış verilen imar durumu neticesinde X tarihinde arsadaki değer kaybını talep etsem tazminat almaya hak kazanır mıyım?
2) Arsayı satmadan idare mahkemesinde belediyeye dava açıp imar durumunu mahkeme kararı ile düzeltirsem ve müteakibinde belediyeye tazminat davası açsam; tazminat olarak da imar durumunun düzeldiği yani mahkeme kararının kesinleştiği tarih itibarı ile arsanın piyasa değeri ve dava açıldığı tarihte kat karşılığı müteahhite verilmiş olması sonucu alınacak dairelerin piyasa değerleri arasındaki farkı (dava 2 sene sürer. Belediye doğru imar durumunu vermiş olsaydı arsa kat karşılığı 2 sene önce müteahhite verilirdi müteahhit de daireleri tamamlayıp teslim ederdi belediye zaman kaybettirdi diyeceğim.) talep etsem tazminat almaya hak kazanır mıyım?
İYİ GECELER....