Yaş ve aile problemi ile ilgili bir soru
Merhaba.Ben 19 yaşındayım ve İstanbuldayım.Sevgilim de 16 yaşında ama mayısın 18 in'de 17 den gün alacak.Sevgilimin ailesi ile bazı problemleri var ve anne babası sevgilimi ve diğer kardeşlerini yanlarında istemiyorlar ve Bursadan Giresuna taşınacaklar.Sevgilim benim yanıma gelmeyı istiyor ama yaşı tutmuyor.
Sorum şu:-Annesi ve babası imza verip kzı benim yanıma yollamalrı için neler gerekiyor? Sadece noter onaylı dilekçe yeterli mi yoksa buna aile hukuku mahkemesi mi bakıyor?
- Noter onaylı dilekçe elime geçtiğinde yarın öbür gün babası bi şikayette bulunsa noter onaylı kağıtbeni bu durumdam kurtabiliyor mu?
kafam çok karışık başka bi çare bulamadım:(
Re: Yaş ve aile problemi ile ilgili bir soru
Sizin öncelikle ne istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Aile türk toplumunun temelidir. Devlet ailenin koeunması için gerekli önemleri alır. Yaşı küçük olan bir kız çocuğunu noterden alacağınız muvafakatname ile ailesinden alıp yanınızda bakmakla yükümlü olarak kabul etmeniz mümkün değildir.
Ancak Türk Medeni Kanunu 124. madde - Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.
Bu olağanüstü durumlar sınırlı değildir. Fakat önemli bir durum olması gerekmektedir.
yok evliliği henüz düşünmüyoruz askerden döndükten sonra yapmayı düşünüyorum yani 1-2 sene sonra.Kızda kendi evimde değil ananemin evinde kalacak.17 yaşına zaten birşey kalmadı 1 aydan az bi süre var.ailesi imza vermeye yanaşıyor benim ailemde onaylıyor. noterden muvafakatname ile olmuyorsa mahkeme ile nasıl olacak? islemler nelerdir ve kadar sürer? cevabınızı için teşekkür ederim
Sayın jonturk-emre,
Madem ki kız evlilik niyetiyle gelmeyecek ve sizinle değil de annenizle yaşayacak bu durumda problem çıkmayacaktır. Sonuçta burada bir alıkonulma söz konusu değil. Beraber yaşama söz konusu değil. Evlilik olmaksızın, birliktelik yaşandığı durumda, reşit olmayan bir genç kızla beraber olmanız sebebiyle hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz bir durum.
Ancak evlilik için, kanun 17 yaşı doldurmadıkça evlilik olamaz diyor. Sizin, kız arkadaşınız 17 yaşına giriyor, yaşını doldurmuyor yani. Bu durumda aile imzası kabul edilmeyecek. Ancak ki, olağanüstü bir durum söz konusu ise, (hamilelik gibi), ozaman hakim kararı ile evlilik yapılabilir.
ama ben bugun notere gittim ve kızın annesi ve babası noterde hiç bir hak talp etmeyerek imza attıktan sonra artık birşeyın olmayacagını söylediler.kız arkadasım 17 den gün alacak gelecek ve ananemin evinde kalacak yani ona ananem bakacak.yaşı dolunca ve bende askerliğimi bitirince o zaman evlenmeyi düşünüyorum.Niye mahkeme noter onaylı kağıdı kabul etmez mi ki?
cevap yok mu büyüklerim bi yardım ya
Anne ve baba nasıl olur da, kızları üzerinde hiç bir hak talep etmeyeceklerini , noterden verecekleri bir taahhütle belirtebilirler bunu anlayabilmiş değilim. Böyle bir şey söz konusu olamaz.
Nedir bu yani, sanki bir eşya üzerinde hiç bir hak ve iddiada bulunulmayacağına dair, ibraname veriliyor gibi.
Anlamadım ya ben. Nasıl yani, annesi ve babası kendi çocuklarını istemiyorlar mı?hadi onlar istemiyorlar, sen ein misin evlenmek istediğine? sonradan fikrini değişmeyeceğpine emin misin? Tabi eğer ailesi bu konuda ciddi ise ve hatta seninle birlikte notere kadar gelip böyle bir vekalet bile verdilerse helal olsun diyorum başka bir şey demiyorum.
Yaasal olarak sorun olma kısmına gelince, Öyle noter vekaletiyle olmaz bu işler. Mahkeme kararı lazım. Hiç bir yargıçta o çocuğu sana vermez, ailesi bakamayacağını beyan ederse çocuk yetiştirme yurduna teslim eder. Ancak; Türk Medeni Kanunu'nun 12. maddesi "Onbeş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir." düzenlemesine yer vermiştir. Bu durumda ailesi mahkemeye başvurarak Yargıçtan çocuğun ergin kılınmasını isteyebilir. Evlilikle ilgili olarak 17 yaşını doldurmayan kişilerin evlenemeyeceği yönünde hüküm var ama olağanüstü hallerde Yargıç 16 yaşaizin verebilir. Hamilelik gibi olağanüstü bir durum sözkonusu olabilir ancak Türk Ceza Kanunu'na göre de 18 yaşından küçüklerle rızası ile ilişki kurulması sonucu 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor. Bu büyük bir çelişki. Birde 15 yaşında ergin kılınan bir çocuğun evlenememeside saçma oluyor, ergin ama evlenmesi yasak. bunuda anlayabilmiş değilim. Neyse Allah o kız çocuğuna kolaylık versin, Sorumsuz bir aile, iyi niyetli ama ayakları yere basmayan bir sevgili. Ne diyeyim ben şimdi?
ya buraya anlatamadığım ailesi ile ilgili bi çok sorun var.tv lerde görüyoruz çocukları doğurup çöpe atıyolar benimkide atılmamış hali...çok özel konular var.annesinin babasının yüzü yok.şu anda askerliğimi yapmadığım için ve benden önce abimin evleneceği için sevgilimle evlenemem.almayacam demiyorum 1-2 sene içerisinde alacam.o süre içersinde de aynı evde kalmadan ananemin evinde kalacak.zaten ailemi tanıyor.en iyisi yaşını büyütmek.kemik yaşı hesaplandı zaten.bundan sonraki evraklar nelerdir???
cevaplarınızı için tesekkürler inanmayanlar içinde şu nu diyorum '' ne insanlar var!''
böyle birşey olmasa buraya üye olmazdım ve derdimi buraya dökmezdim