Re: Telefonum Çalıntı Çıktı
Elinizde herhangi bir belge (satış sözleşmesi yada en basitindden şu paraya şu kişiden aldığınıza dair bir evrak yada ürün faturası ) yoksa malesef mağdur hatta suçlu duruma düşebilirsiniz,
çünkü şuan sizin o telefonu satın aldığınıza dair bir belgeniz olmadığını varsayarak yazıyorum,
paranızı geri alabilirmisiniz ben şahsen sanmıyorum çünkü bu kişide bende başkasından satın aldım diyebilir, hiç kimse ben çaldım demez
ayrıca o çalıntı telefonu kullanan herkes e mutlaka ulaşılıp, polis tarafından ifadesi alınıcaktır, sonuç itibariyle çalıntı olan bir malı kullanmak da suçtur.
bir çok yakınım malesef telefon satan dükkandan / internetten v.s. telefon alıp çalıntı çıkmıştı,bildiğiniz gibi ikinci el telefon satan hiçbir yer buna ait bir satış faturası düzenlemiyor
kısacası telefon gibi alışverişlerinizde mutlaka bir satış sözleşmesi yapınız, başınızın derde girmemesi için
ayrıca sizede geçmiş olsun
Alıntı:
nikon rumuzlu üyeden alıntı
Elinizde herhangi bir belge (satış sözleşmesi yada en basitindden şu paraya şu kişiden aldığınıza dair bir evrak yada ürün faturası ) yoksa malesef mağdur hatta suçlu duruma düşebilirsiniz,
çünkü şuan sizin o telefonu satın aldığınıza dair bir belgeniz olmadığını varsayarak yazıyorum,
paranızı geri alabilirmisiniz ben şahsen sanmıyorum çünkü bu kişide bende başkasından satın aldım diyebilir, hiç kimse ben çaldım demez
ayrıca o çalıntı telefonu kullanan herkes e mutlaka ulaşılıp, polis tarafından ifadesi alınıcaktır, sonuç itibariyle çalıntı olan bir malı kullanmak da suçtur.
bir çok yakınım malesef telefon satan dükkandan / internetten v.s. telefon alıp çalıntı çıkmıştı,bildiğiniz gibi ikinci el telefon satan hiçbir yer buna ait bir satış faturası düzenlemiyor
kısacası telefon gibi alışverişlerinizde mutlaka bir satış sözleşmesi yapınız, başınızın derde girmemesi için
ayrıca sizede geçmiş olsun
İlginize teşekkürler. Peki sonuç olarak bu durumda ne yapmamı önerirsiniz?
Ben şahsen avukat / yada hukuk öğrenci si olmadığım için tam olarak nasıl kendinizi savunursunuz bilmiyorum
hukukçu arkadaşlar çok daha net bir yanıt vericektir.
sadece kendi bildiklerimi anlattım, çünkü benim de çalınan cep telefonum tam 13 kişi tarafından 1 yıl içinde sürekli el değiştirmiş, bizim de yaptığımız sadece savcılığa suç duyurusunda bulunmak olmuştu yaklaşık 7-8 ay sonra telefonun bulunduğu haberini almıştık,
en son bize telefonunuz şu kişide denmişti(polis ile birlikte alamıyormuşuz yani)
irtibat bilgileri verildi ,bizde adamı aradık, telefonu bize getirdi
eğer kendi rızasıyla bize vermeseydi mahkemede uğraşılacaktı sanırım
eğer yanlış biliyorsan, hukukçu arkadaşlar düzeltirse sevinirim;
olay savcılık tarafından araştırıldığı için önce savcılık herkesin ifadesini alıyor, ondan sonraki çözümsüzlükte mahkemeye intikal ediyor, ordaki dava sonuçlandıktan sonra karşı taraftaki kişiler yargılanıyor
olayı düşününce size telefonu satan kişi gerçekten çalmış diyemeyiz,belki o kişide bilmeden aynı şekilde bu çalıntı telefonu alıp size sattı, belki daha bir çok kişi tarafından el değiştirdi
telefonu aldıktan sonra herhangi bir işlem yapmamıştık, hatırladığım bu kadar :)
buna itafen, sizin kullandığınız telefonun da asıl sahibi telefonunu aldıktan sonra tekrar dava açıcağını sanmıyorum
tekrar geçmiş olsun
ve mutlaka tüm tanıdıklarınıza iletin
telefon alıp satarken mutlaka satış sözleşmesi yada satın aldığınıza dair bir belge hazırlayınız
Telefonu satın aldığın tarihe dair,kendi telefon numaranın arama kayıtlarının dökümanlarını istet,dökümanlar gelince aradığın numara da tespit edilir,böylelikle masum olduğuna dair bir delil elde etmiş olursun..
Ayrıca bahsettiğin siteyle ilgili,aradığın şahsın o tarihte ilan ve telefon numarasını sitede yayınladığına dair hususun tespiti için anılan siteye bilgi sorulmasını da talep et..(savcılık aşamasındaysa savcılıktan,değilse Mahkemeden)
Telefonu satın alırken yanında bulunan arkadaş veya arkadaşlarını tanık olarak göster..
Çalıntı malı bilerek satın almak suçtur,bilmeden satın almak suç değildir.Suç kasdı taşımaksızın cep telefonunu satın aldığını bu yönde kanıtlarsan,ceza almazsın..
Tekrar ilginize teşekkürler arkadaşlar. Sağolun.