Çek İcralarında Zaman Aşımı
16.11.1998 tarihli haciz zabıt varakası ile işlem yapılıp bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmamış olan çek alacak icra dosyasının zaman aşımı süresi bitmiş mi dir ? Bu dosyayla tekrar haciz işlemi yapılabilir mi ? Çeklerin ticari alacak ticari alacak vasfı devam etmekte midir?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...
Re: Çek İcralarında Zaman Aşımı
Sözkonusu çeke dayanarak başlatılan icra takibi düşmüştür.Takip yenilenebilir ancak karşı tarafın itirazı üzerine yenilenen bu takip iptal edilir.
Çek bir sözleşme değildir,haliyle borçlar kanununda sözleşmeye dayalı olmayan borçlar açısından geçerli olan 5 yıllık zamanaşımı süresi geçerlidir.Kısacası,alacak bu açıdan da zamanaşımına uğradığı için çekin dayandığı temel borç ilşkisine dayanarak alacak davası da açılamaz.
cevabınız için teşekkürler...
diğer arkadaşların düşüncelerini bekliyorum
Ahmet çeke dayanan takipler için zaman aşımı süresi TTK na göre 6 aydır. Sizin bu çek ile ilgili takip yapmanız mümkün olmadığı gibi, zaman aşımı halinde açılabilecek sebepsiz zenginleşme davası da 1 yıl içinde açılması gerekli bir davadır. Bu nedenle yapacak pek bir şey yoktur.
Saygılarımla.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
Esas 2003 Karar 19179 22103
Mahkemesi : İNEGÖL İCRA TETKİK MERCİİ
Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Takibin dayanağı olan 25.07.2001 keşide tarihli çek hakkında ibraz süresinin bitiminden itibaren 6 aylık zamanaşımı süresi dolmadan 18.01.2002 tarihinde icra takibine başlanılmıştır. TTK' nun 663/2. maddesi gereğince 18.01.2002 takip tarihinde zamanaşımı kesildikten sonra, müddeti aynı olan yeni bir zamanaşımı süresi işlemeye başlar. TTK' nun 726. maddesinde öngörülen 6 aylık süre ile borçlu Metin yönünden takip işlemsiz bırakıldıktan sonra 16.09.2002 tarihinde işlem yapıldığı için bu tarihe göre zamanaşımı süresi dolmuştur.
Takibin kesinleşmesinden önce zamanaşımının oluşması halinde, İİK' nun 71. maddesinin olayda uygulanamayacağına değinen mercii gerekçesi yasaya uygun ise de, ödeme emrinin tebliği üzerine yasal süresinde zamanaşımı def'inde bulunulduğundan olayda uygulanması gereken İİK' un 168/5. maddesi hükmü de gözetilerek takibin iptaline karar verilmek gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mercii kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K. 366 ve H.U.M.K.'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 10.11.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Çeklerde zaman aşımı arkası yazıldıktan 6 ay, senetlerde ise ödenmeme tarihinden itibaren 3 sene sonra biter.
Benim sorum biraz farkli, 2002 tarihinde dava sonuclanmis, sirket ortakligindan dolayi yazdigim cek icra yoluyla tahsile verilmis ve haciz yapilmis, ben bu sirada yurtdisinda bulundugum icin olayi farkedemedim ve de simdi dosyanin nasil sonuclandigini bilmiyorum. Bununla ilgili aydinlatacak bilgi verebilir misiniz? Nasil bilgi alabilirim? Tesekkurler