Peyzaj için toplanan sulama parası
Sevgili moderatör size bir soru sormak istiyorum.
Bizim sitemizde 14,5 ha alan sitenin yeşil alan çalışmaları yaptığı ortak bir alandır. Sitede 6 bina 236 daire bulunmaktadır. Ben bu sitede kiracıyım.
Sitemizde ağaçlandırma çalışmaları ve çim ekimi için daha önce sitede oturan daire sahiplerinden avans alındı. Ayrıca bu peyzaj çalışmalarının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla sitemizde bir yer altı suyu kuyusu açtırıldı. Yeraltı suyu tuzlu ve bor içerikli olduğu için yaklaşık 70000 YTL maliyet havaya uçtu. Bunların paraları da ev sahiplerinden toplandı. Şimdi yer altı suyundan sulama yapılamadığından dolayı mevsim sulaması yapılabilmesi amacıyla dışarıdan su satın alınacak ve bu paraların oturan dairelerden karşılanacağı kararı alındı.
Bu açıklamalardan sonra size sorum şu olacak;
Bu parayı 634 sayılı Kat Mülkiyetleri Kanununda 20. maddenin (b) fıkrasında belirtildiği üzere koruma ve güçlendirme faaliyeti olduğundan dolayı ev sahibi mi ödemek zorunda yoksa evde oturan kiracı mı ödemek zorundadır?
İlginiz için teşekkür ederim.
Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma,(Ek ibare: 14/11/2007-5713 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
Re: Peyzaj için toplanan sulama parası
ev sahibini ilgilendirir diye düşünüyorum .
siz kıracısınız yarın tayininiz çıktı gideceksiniz.veya iki, ay sonra taşınacaksınız.sizi bağlıyan şey nedir ?siz bugün var yarın yoksunuz :ama efendim siz de bu peysajdan faydalanıyorsunuz:çevreniz güzelleşiyor modern zevklı bir ortamda oturuyorsunuz katkınız olsun denilebilir mi bence denilemez.
şu olabilir ev sahibi demirbaş hesabıyla katkıyı öder .sizide kirayı artırmaya zorlar.
mantığındayım.