Ehliyetsiz fakat sertifikalı trafik kazası
Merhaba,
Kardeşim 15 mart 2008 tarihli sürücü sertifikası sahibi fakat ehliyetini almadı. 30 Mart 2008 'de ise bir yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazası geçirdi. Trafik polisleri kaza raporunu tutarken sertifikalı olduğunu söylememe rağmen ehliyetsiz diye yazarak kaza raporunu tuttular. Malumunuz raporda ehliyetsiz yazdıgı için kaskodan herhangi bir ödeme olmayacağını söylüyorlar. Ben kaskodan aracımı yaptırma hususunda bir hukuki süreç başlatarak ve kardeşimin ehliyeti olmasada ehliyeti hakettiğine dair sertifikaya sahip oldugunu iddia ederek bir şey elde edebilir miyim?
Yardımlarınızı rica ediyorum. Teşekkürler...
Re: Ehliyetsiz fakat sertifikalı trafik kazası
Sevgili forum yöneticileri ve ziyaretçileri kimsenin bu söylediklerim hakkında en ufak fikri yok mu?
Bu işler bitinceye kadar ehliyetini almayacak mı?Ehliyetin tarihi sertifikanın tarihi ile paralel olmuyor mu?Yeni sistem ehliyet işinden anlamıyorum da ondan soruyorum.Paralellik olursa meseleler çözülür kanaatindeyim.
Geçmiş olsun.
İyi günler...
Ben 26 haziranda trafik kazası yaptım.Refüje çıktım.Direk devrildi.Arabam ağır hasar aldı.Direk devrildi çok şükür bana birşey olmadı.Sertifika ehliyet yerine geçer kullanabilirsiniz demişlerdi.Ehliyetsizlikten ceza aldım.Sertifika ehliyet yerine geçmiyo.Kesinlikle kullanmayın çünkü cezası 600 ytl.Ben şimdi tedaşa direk parası ehliyet cezası.Kaskoda karşılamıyomuş..Anlayacağınız battık.
Alıntı:
justerhan rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Kardeşim 15 mart 2008 tarihli sürücü sertifikası sahibi fakat ehliyetini almadı. 30 Mart 2008 'de ise bir yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazası geçirdi. Trafik polisleri kaza raporunu tutarken sertifikalı olduğunu söylememe rağmen ehliyetsiz diye yazarak kaza raporunu tuttular. Malumunuz raporda ehliyetsiz yazdıgı için kaskodan herhangi bir ödeme olmayacağını söylüyorlar. Ben kaskodan aracımı yaptırma hususunda bir hukuki süreç başlatarak ve kardeşimin ehliyeti olmasada ehliyeti hakettiğine dair sertifikaya sahip oldugunu iddia ederek bir şey elde edebilir miyim?
Yardımlarınızı rica ediyorum. Teşekkürler...
Sürücülerin sınavları ve sürücü belgelerinin verilmesi esasları:
Madde 42 - (Değişik: 18/1/1985-KHK 245/12 md.; Değiştirilerek kabul: 28/3/1985 -3176/12 md.)
Sürücü belgesi alacak olanların başvurmaları, sınavları,sağlık muayeneleri, belgelerin verilmesi hakkında aşağıdaki esas ve şartlar uygulanır
a) (Değişik :17/10/1996-4199/19 md.)Sürücülerin sınavları: (Değişik birinci fıkra: 21/5/1997-4262/3 md.) Sürücü belgesi alacakların sınavları, yönetmelikteki esaslara göre Milli Eğitim Bakanlığınca sınav sorumlusu olabileceğine dair belge verilen yüksekokul mezunu ve asgari "B" sınıfı sürücü belgesi bulunan sınav sorumluları tarafından yapılır. Oluşturulacak sınav komisyonuna gerekli görüldüğünde vali onayı ile yukarıdaki üyelik şartlarını taşıyan bir kamu görevlisi de üye olarak katılabilir. Sınav sonucunda başarı gösteren sürücülere sertifikaları verilir. Bu sertifikalar, 41 inci maddedeki diğer şartlar aranarak sertifikanın alındığı yer trafik kuruluşunca sınıfına uygun sürücü belgeleri ile değiştirilmedikçe sahiplerine karayolunda araç kullanma yetkisi vermez.
Trafik polislerinin sürücü belgesiz araç kullanmaya ilişkin olarak yaptığı idari işlem tamamen doğrudur. Yukarıdaki 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 42. maddesinde de açıkça görüleceği üzere sertifika, karayolu üzerinde araç sürme yetkisi vermemektedir. Sertifaka sahibi olmakla olmamak arasında hukuki açıdan hiç bir fark bulunmamaktadır. Mahkeme sürücü belgeniz yok kabul ederek olayı değerlendirecektir. Bu durumda yaptığınız kazada bilinçli taksir hatta olası kasıt kavramlarının kabul edilmesi mümkündür. Geçmiş olsun.