Site Aidatlarının arttırılması
Ben 236 dairenin bulunduğu bir sitede kiracı olarak ikamet etmekteyim.Sitemizin aidatları 36 YTL iken 50 YTL'ye çıkarılmıştır. Bu artışın sebebi ise siteye yapılan peyzaj çalışmalarının korunması amacıyla sulama maliyetidir. (Site yönetimi tarafından açılan kuyunun sularının tuzlu olması nedeniyle)
1-Öncelikle bu alınacak para aidattan toplanabilir mi?(Aidatın içeriği nelerden oluşmaktadır.)
2- Eğer bu para ödenecek ise bunu kiracı mı ödemek zorundadır?(Kat Mülkiyeti Kanunu 19 ve 20.maddesine göre Kat maliki koruma ve güçlendirme maliyetini ödemekle yükümlüdür.)
Re: Site Aidatlarının arttırılması
Sevgili moderatör bu konu hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim.
Ayrıca bir sorum daha var. Bir başka sitede de ev sahibiyim. Bu sitede de 234 daire var. Sitemize yönetim tarafından 65000 YTL tutarında peyzaj çalışması yapıldı. Şimdi bu yapılan çalışmalar için 256 YTL isteniyor. Bu parayı ödemek zorundamıyım.Aşağıdaki madde kapsamında değerlendirilebilir mi bu konu?
II - ÇOK MASRAFLI VE LÜKS OLANLAR:
Madde 43 - Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmıyorsa, bunlardan faydalanmak istemiyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler.
Bununla beraber, başlangıçta giderlere katılmıyan kat maliki veya onun külli veya cüzi halefleri yenilik ve ilavelerin yapılması ve korunması giderlerine sonradan, kendi arsa payları oranında katılırlarsa, yapılan lüks yenilik veya ilaveden faydalanma hakkını kazanırlar.