Adres değişikliği bildirilmezse cezası nedir?
Merhaba,kredi kartı borcum yüzünden maaşıma icra geldi ,evime de gelinip haciz işlemleri yapıldı ve kiramı ödeyemiyorum.Kayınpeder'imin yanına taşınmayı düşünüyorum fakat ikamet yeri olarak orasını bildirirsem,kayınpederim'in eşyalarına haciz gelebileceğinden korkuyorum.Bu yüzden ikamet adres değişikliğini orası olarak göstermekten çekiniyorum.Gerçi kayınpederimin bütün eşyalarının faturası var ama yine de sorun çıkabileceğini düşünüyorum.Adres değişikliğini bildirmemenin cezası nedir acaba.Bu konuda yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
Re: Adres değişikliği bildirilmezse cezası nedir?
Herşeyden önce evinizde haciz işlemi yapılmışsa bazı eşyalar üzerine haciz konmuştur. Bu eşyaların, icra dairesinin haberi olmadan başka bir yere taşınması sonucu "yeddieminliği suistimal" suçunu işlemiş olursunuz. Bu durumda da aleyhinizde ceza davası açılabilir.
İcra ve İflas Kanunu
Muhafaza görevini kötüye kullanma
MADDE 289 - (1) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan mal üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Kişinin bu malın sahibi olması halinde, verilecek ceza yarı oranında indirilir.
(2) Birinci fıkrada tanımlanan suçun konusunu oluşturan eşyayı kovuşturma başlamadan önce geri veren veya bunun mümkün olmaması halinde bedelini ödeyen kişi hakkında verilecek cezaların beşte dördü indirilir.
(3) Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan malın dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle kaybolmasına veya bozulmasına neden olan kişi, adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Bir suça ilişkin soruşturma veya kovuşturma kapsamında elkonulan eşyayı amacı dışında kullanan kimse, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Re: Adres değişikliği bildirilmezse cezası nedir?
Sn.Av.Aslı Yazıcıya cevabı ve duyarlılığı için teşekkür eder,çalışma hayatında başarılar dilerim..
Re: Adres değişikliği bildirilmezse cezası nedir? ve ailemin evinede etki edermi
Alıntı:
birgunay rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,kredi kartı borcum yüzünden maaşıma icra geldi ,evime de gelinip haciz işlemleri yapıldı ve kiramı ödeyemiyorum.Kayınpeder'imin yanına taşınmayı düşünüyorum fakat ikamet yeri olarak orasını bildirirsem,kayınpederim'in eşyalarına haciz gelebileceğinden korkuyorum.Bu yüzden ikamet adres değişikliğini orası olarak göstermekten çekiniyorum.Gerçi kayınpederimin bütün eşyalarının faturası var ama yine de sorun çıkabileceğini düşünüyorum.Adres değişikliğini bildirmemenin cezası nedir acaba.Bu konuda yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
Herkese merhaba ;
benim sorunumda arkadaşımız ile hemen hemen aynı ailemin yanına taşınmak üzere iken eve haciz işlemine gelindi ve ben evde yoktum eşim ( türk vatandaşı değil) gelen şahıslar evden bir an evvel gitmeleri için hiç bir şeye bakmadan ne yazdıklarını dahi görmeden imzalamış bir kağıdı
gelen şahıslarda taşının siz gibi imalı bir anlşatımla evden çıkmışlar
şimdi uzun süreçtir işsizim ve ödeme gibi bir imkanım şu an kesinlikle yok eşimi ve çocuğumu ailemin yanına taşıyıp ben ise iş aramak için istanbulda kalıcam akrabalarımda kalırken resmi adres bildirme zorunluluğum var elbet ama kimi göstersem haciz gelicek diye korkuyorum ne yapmalıyım